Išrinkti 15 naujų tikrųjų Mokslų akademijos narių

Lietuvos mokslų akademijos (LMA)

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 4:45 AM

Tikrieji nariai renkami pagal specialybes ir priklauso vienam iš penkių LMA mokslų skyrių. Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius papildytas dviem naujais nariais. Jais tapo Zigmantas Kiaupa ir Grasilda Blažienė, užėmę atitinkamai istorijos ir kalbotyros specialistų vietas.

Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriuje - keturi nauji nariai: Ričardas Makuška (chemija), Rimantas Ramanauskas (chemija), Arūnas Krotkus (fizika) ir Remigijus Leipus (matematika).

Kiti LMA mokslų skyriai turi po tris naujus narius. Į Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrių išrinkti Vilmantė Borutaitė (biologija), Rimantas Jankauskas (medicina) ir Kęstutis Strupas (medicina), į Žemės ūkio ir miškų mokslų skyrių - Pranas Viškelis (chemijos inžinerija), Darius Danusevičius (miškotyra) ir Antanas Sederevičius (veterinarija). Technikos mokslų skyriaus veiklose nuo šiol dalyvaus Algirdas Kaliatka (energetika), Genadijus Kulvietis (mechanika) ir Audrius Sigitas Maruška (medžiagų inžinerija).

Pagal statutą LMA gali turėti iki 120 tikrųjų narių. Jais renkami Lietuvos mokslininkai, praturtinę mokslą ir kultūrą didelės reikšmės darbais, išimtinais atvejais - pripažinti menininkai.

Kandidatus į laisvas tikrųjų narių vietas gali kelti mokslo ir studijų institucijų senatai, mokslo tarybos, mokslininkų asociacijos, LMA tikrieji nariai ir nariai emeritai. Šiemet iškelta beveik 50 kandidatų į 19 laisvų vietų. Pretendentams pristačius savo darbus mokslo bendruomenei ir plačiajai visuomenei, įvyko rinkimai LMA mokslų skyriuose, o galutinai dėl juose išrinktų kandidatų nuspręsta slaptai balsuojant LMA narių visuotiniame susirinkime. Jame balsų nepakako tik vienam Technikos mokslų skyriuje išrinktam kandidatui.

Šių metų rugsėjo 30 d. įvykusiame visuotiniame susirinkime taip pat išrinkti du LMA užsienio nariai: matematikas Friedrichas Gotze iš Vokietijos Bylefeldo universiteto - į Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyrių ir biologas Philippos C. Patsalis) iš Kipro neurologijos ir genetikos instituto - į Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrių. Užsienio nariais, kurių skaičius LMA neribojamas, renkami žymūs užsienio mokslininkai, savo veikla susiję su Lietuvos Respublika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.