Į „Nematomo fronto“ seansus plūsta moksleiviai

Net ir praėjus dviem mėnesiams po filmo premjeros, dokumentinis Jono Ohmano, Vinco Sruoginio ir Marko Johnstono filmas apie partizanus „Nematomas frontas“ išsilaiko kino teatrų repertuaruose. Filmą jau pamatė beveik 25 tūkst. žiūrovų. Gausiausią pastarojo mėnesio lankytojų dalį sudaro šalies mokyklų moksleiviai.

Garliavos J.Lukšos gimnazijos mokiniai gerai susipažinę su partizanų judėjimo lyderio gyvenimo istorija.
Garliavos J.Lukšos gimnazijos mokiniai gerai susipažinę su partizanų judėjimo lyderio gyvenimo istorija.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2014, 12:45 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:57 PM

Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas teigia, kad jo mokiniai gerai susipažinę su partizanų judėjimo lyderio gyvenimo istorija. Gimnazijos muziejuje saugomi J.Lukšos laiškai ir nuotraukos buvo panaudoti filme, o J.Lukšos žmona Nijolė Bražėnaitė – dažna mokyklos viešnia.

„Į „Nematomą frontą“ ėjome kartu su visa mokykla: filmą vienu metu pažiūrėjo 500 moksleivių. Vaikai tą filmą priėmė labai puikiai, nes mes stengiamės į J.Lukšą žiūrėti kaip į žmogų, ne tik kaip į kovotoją. Žmogus, kuris jaunystėje turėjo pasirinkti – ar gyventi be rūpesčių Prancūzijoje su mylima žmona, ar grįžti į okupuotą tėvynę. Ši moralinė dilema moksleiviams artima, suprantama“, – teigia V.Vitkauskas.

Vilniaus „Vilnies“ pagrindinės mokyklos moksleivė Ilona po filmo teigė susigraudinusi, jos bendraklasis Mykolas prisipažino, kad „Nematomas frontas“ jam sužadino patriotinius jausmus. Jis teigė supratęs, kad jei Lietuvai vėl grėstų pavojus, jis ryžtųsi ginti savo kraštą.

Su klase į seansą atkeliavusi mokytoja Edita Tupikovskienė mano, kad parodyti tokius filmus savo auklėtiniams – pedagogų pareiga: „Mes praėjusiais metais po truputį pradėjom domėtis rezistencine kova ir pirmas apsilankymas buvo Tuskulėnų kolumbariume. „Nematomas frontas“ – fantastiškas filmas. Dar norėčiau parodyti mokiniams filmą apie Katynės tragediją, nuvesti į Genocido muziejų. Manau, kad kada nors vaikai man už šias pamokas padėkos.“

Iš Švedijos kilęs režisierius Jonas Ohmanas, dirbantis ir gyvenantis Lietuvoje, mano, kad „Nematomas frontas“ yra gyva Lietuvos istorijos pamoka: „Bet kuris žmogus, norintis geriau suprasti Lietuvą ir jos gelmes, privalo pamatyti šį filmą apie žmones, kuriems laisvė buvo aukščiausia vertybė, kurie dėl jos buvo pasiryžę rizikuoti viskuo, žinodami, kad kitaip nelaimėsi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.