„Vilnius šviečia“: ką ir kur verta pamatyti šeštadienio vakarą

Trimatės projekcijos, spalvoti fontanai, interaktyvūs šviesos žaidimai – tai tik kelios iš daugybės atrakcijų vilniečiams siūlo šeštadienio vakare vyksiančio festivalio „Vilnius šviečia“ rengėjai, - rašo "Lietuvos rytas".

Bernardinų sode lankytojų lauks daug smagių spalvotų atrakcijų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bernardinų sode lankytojų lauks daug smagių spalvotų atrakcijų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-11 13:15, atnaujinta 2018-01-27 18:11

Šviesų festivalis „Vilnius šviečia“ nuo 19-os valandos vyks net keliose sostinės vietose – Bernardinų sode ir Pilaitės mikrorajone, kur jau ne pirmus metus karaliauja šviesos instaliacijų festivalis „Beepositive“. Pasibaigus šiam vieno vakaro renginiui vilniečius dar ilgai džiugins netradiciškai apšviestas Žvėryno tiltas.

„Norime, kad Vilnius taptų „šviesos miestu“, kuriame būtų kuo mažiau tamsos. Galima sakyti, kad šviesa mieste didina gyventojų laimės indeksą. Tyrimai rodo, kad šviesos poveikis žmogui itin reikšmingas – kuo daugiau šviesos žmogus gauna, tuo laimingesnis ir saugesnis jaučiasi. Taigi, tiek šviesos festivaliai, tiek meniškai apšviesti tiltai ir kiti objektai ne tik formuoja miesto veidą, bet ir suteikia gerų emocijų vietiniams ir miesto svečiams“ – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Pasak mero, buvo svarstoma, kokį tiltą apšviesti – Geležinio Vilko, Baltąjį ar Žvėryno tiltą. Savo nuomonę aktyviai pareiškė daugiau nei 5200 žmonių, o galutinį sprendimą priėmė specialiai šiam konkursui sudaryta komisija, kurios sudėtyje buvo savivaldybės atstovai, menininkai ir architektai.

Animuoti vaizdai ant ąžuolo kamieno

Bernardinų sode šeštadienio vakare pristatomos 3D vaizdo projekcijos, šviesos instaliacijos, interaktyvios šviesos pramogos. Ir visa tai papildyta įdomiais faktais iš parko istorijos.

Lankytojų lauks interaktyvūs žaidimai, muzikos ir šviesos šou bei netikėti atradimai. Sode bus atkurtas kadaise veikęs kino teatras ir šokių aikštelė.

Ant seniausio Vilniuje Sereikiškių ąžuolo rodoma animuota 3D vaizdo projekcija iliustruos įdomius jo biografijos faktus. Panaši projekcija ant Liaudies kultūros centro sienos pasakos Bernardinų sodo istoriją.

Bus apšviesti pagrindiniai sodo vartai, muzikos ir šviesos renginiai kvies prie pagrindinio parko fontano, visai netikėtai nušvis interaktyvūs parko suoliukai. Per Belvederio kalnelį einančių žmonių žingsnius lydės šviesos takas, o alpinariumas sušvis tik tuomet, kai kas nors pakankamai prie jo priartės.

Bernardinų vienuolyno siena virs interaktyvių žaidimų ekranu. Vienam vakarui atgis karuselė, o vaikų žaidimo aikštelė nušvis ryškiomis spalvomis. Galima bus išbandyti ir šviesos žaislus.

Sovietmečiu populiarią šokių aikštelę ir medinį kino teatrą „Vasara“ primins trumpo metro filmai ir lindy-hop šokių džentelmenai bei damos.

Pilaitėje – 6 metrų deganti skulptūra

Tradicinio Pilaitės šviesos instaliacijų festivalio „Beepositive“ šių metų tema – „Šiaurės pašvaistė“. Jame 50 įvairiausių šviesos instaliacijų pristatys ir visame pasaulyje garsūs Švedijos menininkai, ir lietuviai.

Išskirtinę, net 6 metrų degančią skulptūrą „Pasaulio medis“ sukūrė „Burning Man Lithuania“ komanda.

Tai daugiaprasmė abstrakti figūra, tarsi savotiškas šiuolaikiniostogastulpio fragmentas siejantis praeitį, dabartį ir ateitį, gyvųjų ir mirusių pasaulius. Idėjos autorius – Žilvinas Stankevičius, o prie objekto kūrimo prisidėjo daugelis žmonių. „Pasaulio medį“ planuojama sudeginti 23 valandą, tačiau jį pamatyti galima bus gerokai anksčiau.

Dar prieš įsižiebiant šviesų instaliacijoms, nuo 16 valandos netikėtoje vietoje įsikūrusioje scenoje pasirodys jaunieji džiazo muzikantai: Alina Vladykaitė, Trakų Vokės grupė „No bass still Jazz“ ir pilaitiškiai „Music InWallved“. Nuo 20 valandos kraują kaitins Lotynų Amerikos ir Afrikos ritmai – šokių mokykla „Souls“ kvies į šokių pamokas, o „Drum Fever“ mokys mušti būgnus.

Festivalyje taip pat vyks šokių pamokos ir kūrybinės dirbtuvės, kuriose galima bus pasigaminti žibintus, performansai, fakyrų pasirodymai, spektakliai.

Organizatoriai į festivalį kviečia atvykti su šviečiančiais kostiumais ar aksesuarais, atsinešti savo šviesos – prožektorius, ciklopus, įsisegti atšvaitus. Pilaitėje įspūdingiausio kostiumo savininkas bus apdovanotas specialiu „Beepositive“ prizu.

Festivalis vyks nuo19 iki 23 valandos vyks Bernardinų sode ir Pilaitės rajone. Dėl paruošiamųjų darbų šeštadienį Bernardinų sodas bus uždarytas iki pat festivalio pradžios 19 valandą.

Parengė Rūta Mikšionienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.