Baleto artistas P.Skirmantas parašė knygą apie neprarastą laiką

Vilniaus rotušėje sekmadienį, rugsėjo 12 d. 16 val. rengiamas baleto artisto Petro Skirmanto knygos „Neprarastas laikas. P. S. laiškai“ pristatymas. Leidinys skirtas jo kūrybinės veiklos keturiasdešimtmečiui.

Baleto artistas ir pedagogas P.Skirmantas<br>T.Bauro nuotr.
Baleto artistas ir pedagogas P.Skirmantas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elta ir lrytas.lt inf.

Oct 12, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:57 PM

Knygą sudarė Helmutas Šabasevičius ir Livija Gulbinaitė. Pristatyme dalyvaus ne tik pats šokėjas, bet ir knygos sudarytojai, laiškų ištraukas skaitysianti aktorė Nelė Savičenko, atlikėjas Skirmantas Sasnauskas, dainininkai Vita Rusaitytė, Nomeda Kazlaus, Algirdas Janutas, Ieva Prudnikovaitė ir kiti.

„Be „artistinės“ veiklos dar bandžiau tapti chirurgu. Kai „išoperavau“ ne vieną varlę ir nukentėjo mano minkšta vieta, tai išgaravo ir noras daktarauti. Tada pradėjau dairytis į debesis, dangaus žydrynę. Gimė svajonė skraidyti, tapti lakūnu. Pirmasis mano „pasiskraidymas“ nebuvo sėkmingas. (...) Bet noras skraidyti nedingo. Galbūt vėliau tai mane paakino mokytis šokio: atsiplėšęs nuo žemės šuoliu, regis, skriste perskrisi visą sceną...“ – knygoje rašo P.Skirmantas.

Į Lietuvos baleto sceną P. Skirmantas atėjo 1974 m., baigęs Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos choreografijos skyrių. Dvejus metus šoko baleto trupės kordebalete, 1976-1977 m. kartu su Loreta Bartusevičiūte stažavosi Leningrado (dabar Sankt Peterburgas) Mažajame (dabar Michailo) teatre pas pedagogą Nikolajų Morozovą. Tuomet ir paruošė pirmąjį solo vaidmenį – Albertą Adolphe’o Adamo balete „Žizel“.

Tuo metu į teatro baleto trupę atvažiavo dirbti Maskvos Didžiojo teatro choreografijos mokyklos absolventė Neli Beredina, su kuria pradėjo šokti P. Skirmantas. Jų perspektyvumą pastebėjo tuo metu teatre dirbusi pedagogė Lidija Tamulevičienė. Taip 1977-1978 m. susikūrė darbšti jaunų šokėjų ir patyrusios pedagogės „trejybė“, savo darna, darbštumu ir grožiu džiuginusi Lietuvos ir kitų šalių baleto mylėtojus. Dvidešimt metų P.Skirmantas ir N.Beredina šoko drauge, jie sukūrė pagrindinius vaidmeniss klasikiniuose baletuose: Piotro Čaikovskio „Gulbių ežerae“, „Spragtuke“, „Miegančiojoje gražuolėje“, A. Adamo „Žizel“, Leo Delibes’o „Kopelijoje“, Ludwigo Minkus’o „Don Kichotae“ ir daugelyje kitų.

Palengva traukdamasis iš aktyvios sceninės veiklos, P.Skirmantas pradėjo pedagoginį darbą nacionalinėje M. K.Čiurlionio menų mokykloje. Čia dėsto klasikinį ir duetinį šokį, kuria choreografiją įvairiems moksleivių pasirodymams teatre. Nuo 2001 m. jis – Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos Šokio ir judesio katedros dėstytojas, docentas. Nuo 2003 m. – Tarptautinės Baltijos Asamblėjos žiuri narys. 2005 metais P.Skirmantas apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“,2011-aisiais – Baltijos Asamblėjos medaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.