Debiutuos nacionalinis muzikos forumas „Ars Lituanica“

Gruodžio 3-7 dienomis Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje pirmą kartą bus surengtas nacionalinis forumas „Ars Lituanica“. Jo metu vyks smuikininkų bei violončelininkų konkursas, styginių instrumentų paroda, Vienoje gyvenantys smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas rengs jaunimui nemokamas meistriškumo pamokas. Forumo programą papildys ir koncertai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2014, 1:56 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 9:20 AM

Šio renginio idėja kilo jauniems muzikams iš Lietuvos D.Dėdinskaitei ir G. Pyšniakui. Studijuodami klasikinės muzikos lopšyje Vienoje atlikėjai pasisėmė daug naudingos patirties ir žinių ne tik apie atlikimo meną, bet ir apie instrumentų kokybės svarbą siekiant klasikinės muzikos aukštumų.

Norėdami padėti Lietuvos jaunimui šiame kelyje Glebas ir Dalia pakvietė į forumą vieną žymiausių Vokietijos meistrų Wolframą Riesą bei Lietuvos meistrą Valdą Stravinską. Jie sutiko skirti konkurso laureatams savo pagamintus instrumentus, pristatyti juos forumo parodoje ir surengti nemokamą seminarą profesionaliems atlikėjams ir visiems muzika besidomintiems forumo svečiams.

Pasak forumo rengėjų, modernių styginių instrumentų parodos užsienyje yra labai populiarios, nes muzikams teikia akivaizdžią naudą: parodose jie sužino naujausias instrumentų priežiūros tendencijas, gali gyvai pabendrauti su meistrais ir išbandyti modernius instrumentus.

„Gyvendami Vienoje, nepamiršome Lietuvos. Čia yra tiek daug talentingų, atvirų naujoms idėjoms žmonių! Deja, europinių kainų instrumentai yra ne kiekvienam įkandami. Todėl ilgai svarstėme, kaip galėtume padėti Lietuvos jauniesiems muzikams. Galiausiai likome prie forumo idėjos. Smagu, kad ją iš karto palaikė B.Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, prisidėsianti prie forumo rengimo“, – pasakojo D.Dėdinskaitė ir G.Pyšniakas.

Pora džiaugėsi, kad „Ars Lituanica“ smuikininkų konkurso A grupės laureatui bus suteikta garbė vienerius metus groti meistro V.Stravinsko pagamintu smuiku (jo vertė – 20000 litų, arba 5797 eurų), o violončelininkų konkurso laureatas vienerius metus galės džiaugtis V.Stravinsko pagaminta violončele (jos vertė – 34000 litų, arba 9855 eurų).

Smuikininkų B grupės nugalėtojas metus galės griežti vokiečių meistro W.Rieso pagamintu smuiku (vertė – 41400 litų, arba 12000 eurų), o geriausias violončelininkas – to paties meistro pagaminta violončele (vertė – 75900 litų, arba 22000 eurų).

Greta pagrindinių prizų konkurso dalyviams bus skiriami vertingi specialūs apdovanojimai. Tai –  koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje kitą sezoną bei viešosios įstaigos „Ars Lituanica“ siūlomi koncertai 2014-2016 metais.

Laukia ir fotografas Egidijaus Kindurio prizas – profesionali fotosesija studijoje, Biržų muzikos festivalio prizas – koncertas šiame festivalyje 2015-aisiais bei Muzikos informacijos ir leidybos centro prizai. Specialiuosius prizus skirs ir žymios užsienio kompanijos – stygų ir kanifolijos gamintojos „Pirastro“ bei „P. Guillaume Archetier Bruxelles“.  Konkurso dalyvių paraiškos priimamos iki lapkričio 1 dienos.

Visi I nacionalinio forumo „Ars Lituanica“ renginiai – nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.