Dominikos pažiba A. Syed „Gaidoje“ grieš Stradivariaus smuiku

Intrigą žada festivalio „Gaida“ koncertas spalio 28 dieną – smuikininkė Aisha Syed iš Majamio (JAV), atkeliaujanti į Vilnių su Stradivariaus smuiku, grieš pasaulinę Algirdo Martinaičio kūrinio premjerą. Koncerto šeimininkas Lietuvos kamerinis orkestras, minintis 55-uosius savo gyvavimo metus, šiame koncerte taip pat pagros kviestinės festivalio kompozitorės Hannos Kulenty kūrinį „E-motions“, argentiniečio Osvaldo Golijovo opusą „Last Round“ ir Philipo Glasso 3-iąją simfoniją, skirtą muzikos garsenybės viešnagei Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 24, 2014, 8:00 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:24 PM

Festivalio „Gaida“ kvietimu į Lietuvą atvykstanti ir A.Martinaičio naujo Koncerto smuikui ir orkestrui solo partiją sutikusi atlikti smuikininkė A.Syed (g. 1989) yra pelniusi tarptautinių apdovanojimų: 2009 m. – metų klasikos atlikėjos apdovanojimą „Casandra Award“ ir Jaunosios ambasadorės apdovanojimą Bostone, 2013 m. – Dominikos Respublikos geriausios metų atlikėjos titulą, o įrašų kompanija „Decca Records“ jai skyrė „Klasikinį menų klubo apdovanojimą“.

Dominikoje gimusi A.Syed dar būdama vienuolikos tapo jauniausia atlikėja savo šalyje, debiutavusia su Dominikos simfoniniu orkestru. Ankstyva sėkmė nutiesė kelią į prestižinę lordo Yehudi Menuhino mokyklą, kur nuo 2003 m. ji studijavo vadovaujama Natashos Boyarsky. Studijų metais smuikininkė bendradarbiavo su Mstislavu Rostropovičiumi, dalyvavo mokyklos rengiamuose koncertuose prestižinėse Londono salėse. Gavusi stipendiją vėliau studijavo Karališkajame muzikos koledže ir Gildholo muzikos ir dramos mokykloje.

A.Syed griežia meistrų Antonio Stradivariaus ir Antonio Pelizono smuikais. Šią galimybę jai suteikė kompanija „Florian Fine Violins“. Smuikininkė yra paramos fondo „Muzika gyvenimui“ („Music for Life“) viena įkūrėjų.

Spalio 28-osios koncertą Nacionalinėje filharmonijoje Lietuvos kamerinis orkestras pradės garsiausio dabarties Argentinos kompozitoriaus O.Golijovo, išugdyto tango ir klezmerių muzikos, kūriniu „Last Round“ („Paskutinis ratas“). Skambės ir tarp populiariosios, klasikinės ir etninės muzikos smagiai balansuojantis garsios lenkų kūrėjos H.Kulenty koncertas akordeonui ir orkestrui „E-motions“, kurio solistas – Lenkijos akordeono virtuozas Eneaszas Kubitas. O Ph.Glasso atvykimo į Lietuvą proga orkestras atliks šio kultinio kompozitoriaus Trečiąją simfoniją, kurios pasaulinę premjerą 1996 m. dirigavo Dennisas Russellas Daviesas.

Vis dėl to bene labiausiai publika laukia A.Syed dedikuoto A.Martinaičio koncerto smuikui ir styginių orkestrui „Trijų m’art komedijų sezonas“ (2014) premjeros, kurią solistė grieš Stradivariaus smuiku. Nestandartiniais kūrybiniais sprendimais garsėjantis kompozitorius, regis, ir šį kartą žada nustebinti klausytojus.

Kūrinys trijų dalių: „Commedia m’art“, „Baletas–komedija“ ir „La caccia–komedijos sezonas“.    „Šiame kaukių baliuje palaidas intertekstualumas neblogai įsuka teatrališkąjį diskursą, kitą kalbėjimą žinomais tekstais ir atskleidžia naujas atlikėjų artistiškumo galimybes. Šiuo „oposumu“ (panašu į opusą, bet čia kailinis žvėrelis) autorius malonųjį klausytoją 20-čiai minučių įvilioja į „afektinės anestezijos“ (Patrice Pavis) seansą, kuriame veikia mano naujoji mylimoji šv.Kvailybė, pilna grotesko, blizgesio, bravūros, nes ten, lauke, už durų,  mūsų visų laukia nelaukiamas tragiškasis komedijos teatras“, – sako A.Martinaitis.

Lietuvos kameriniam orkestrui diriguos jaunosios kartos lietuvių dirigentė, meistriškumo paslapčių Austrijoje įgijusi Adrija Čepaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.