Festivalio „Gaida“ koncerte karaliaus klavesinas

Į festivalį „Gaida“ atvyksta virtuoziška klavesinininkė Gośka Isphording (Lenkija-Olandija). Spalio 30 d. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje drauge su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ji atliks specialiai jai sukurtą lenkų kompozitorės Hannos Kulenty Koncertą klavesinui ir orkestrui. O prie dirigento pulto šiame renginyje atsistos ne tik orkestro meno vadovas Donatas Katkus, bet ir pripažintas Suomijos dirigentas Juha Kangas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-27 16:24, atnaujinta 2018-01-24 12:44

Meninių paradoksų nevengianti garsi lenkų ir olandų klavesinistė G.Isphording šiuolaikinę muziką atlieka istoriniais instrumentais. Bene visoje Europoje koncertuojanti kaip solistė arba drauge su kameriniais ansambliais, dalyvaujanti teatro bei multimedijos projektuose G. Isphording  intriguojančiomis interpretacijomis patraukė daugelio šalių kompozitorių dėmesį, tad šiai atlikėjai paskirta daugiau kaip 50 solo ir kamerinės muzikos kūrinių. Be to, ji dirbo su elektroninės muzikos kompozitoriais studijose STEIM Amsterdame ir SARC Belfaste.

Lenkijoje gimusi atlikėja klavesino studijas baigė Krokuvos muzikos akademijoje 1998 m., po to studijavo Hagos karališkojoje konservatorijoje, Amsterdamo konservatorijoje ir Zalcburge (Ewos Chojnackos klasėje). 2003 m. ji įgijo atlikėjos šiuolaikiniu klavesinu magistro diplomą. G. Isphording 2001 m. subūrė ansamblį „Roentgen Connection“, su kuriuo tapo Tarptautinio Gaudeamus atlikėjų konkurso laureatais. Klavesinistė koncertavo daugelyje garsių festivalių Amsterdame, Londone, Barcelonoje, Vroclave, Miunsteryje, Utrechte ir kituose pasaulio miestuose. 2008 m. išleista G.Isphording solinė kompaktinė plokštelė „Per Clavicembalo Moderno“.

Šiai atlikėjai dedikuotas „Gaidos“ kviestinės kompozitorės H.Kulenty koncertas klavesinui ir kameriniam orkestrui „GG Concerto“ sukurtas 2009 m. Pasak kompozitorės, dvi raidės „G“ pavadinime nurodo į kūrinio tonaciją G-dur bei atlikėjos vardą Gośka. Kupina meistriškumo ir dramatiškos nuotaikos klavesino partija kūrinyje yra svarbiausia. Klausytojams neišdildomą įspūdį palieka dėl nepaprastai greito grojimo klavesinu tempo susiformuojančios garsinės bangos.

Prieš dvi savaites šį kūrinį G.Isphording grojo Pasaulio muzikos dienose Vroclave, kur publika ir muzikos kritikai jos grojimą įvardijo kaip tikros burtininkės. Beje, tame koncerte Vroclave dalyvavo ir žinoma mūsų kompozitorė Justė Janulytė, kuri irgi neslėpė emocijų: „H.Kulenty – jėga, jos „GG Concerto“ su Goska Isphording – visiškas rokas!“

Kita šio koncerto Šv Kotrynos bažnyčioje intriga: net trys lietuvių autorių premjeros ir specialiai atvykstantis vieno geriausių Suomijoje – Ostrobotnijos kamerinio orkestro – dirigentas Juha Kangas, kuris vadovaus Onutės Narbutaitės kūrinio „Was there a Butterfly?“ („Ar ten buvo drugelis?“) atlikimui. Tai bus lietuviška šio kūrinio premjera. Suomijoje šis opusas jau nuskambėjo pavasarį, mat buvo užsakytas su O. Narbutaite glaudžius kūrybiniu ryšius palaikančio Ostrobotnijos kamerinio orkestro 40-mečio proga ir dedikuotas šiam kolektyvui bei dirigentui J. Kangui.

„Drugelis į pavadinimą atskrido jau baigus kūrinį, tačiau neatsitiktinai, – pasakojo O. Narbutaitė. – Visą rašymo laiką jis įvairiais pavidalais suplasnodavo pasąmonės kertelėje. Kaip paslaptingas dvelksmas, Psychės šešėlis: senojoj graikų kalboj psyche – siela (dvasia), kvėpavimas ir drugelis – įvardijama tuo pačiu žodžiu. Arba kaip metamorfozės simbolis, akimirką tetrunkančio išsiskleidimo idėja.“

Donato Katkaus diriguojamas Šv. Kristoforo kamerinis orkestras taip pat publikai pristatys pasaulines Ramūno Motiekaičio ir Vytauto Laurušo kūrinių premjeras. R. Motiekaičio naujasis opusas „Be kraujo... be sparnų“ (2014) styginių orkestrui, regis, žada tolesnes kompozitoriaus muzikinio išsisakymo paieškas tarp garso ir tylos. „Tarsi viskas ir gerai būtų, tik... be kraujo ir be sparnų“, – taip savo naują kūrinį pristato autorius. Tuo tarpu vieno iš vyriausių šiandienos Lietuvos kompozitorių, kūrybinės energijos neprarandančio V. Laurušo naujausiam opusui „Simphonietta“, kaip ir ne vienam kitam jo pastarųjų metų kūriniui, būdingi ryškūs kontrastai bei ekspresyvių emocijų proveržis.

Šiame koncerte dar vieną „G“ raidę (iš festivalio kodo „GO“) ženklins vieno ryškiausių dabarties italų kompozitorių Stefano Gervasoni kūrinys „Un leggero ritorno di cielo“ („Lengvas dangaus sugrįžimas“) dvidešimt dviem styginiams instrumentams. Čia visi orkestro styginiai tampa solistais, beveik visada griežiančiais savo atskirą partiją. Kūrinys skamba tarsi didžiulis slenkantis, nuolatos judantis unisonas. Pasak S. Gervasonio, kūrinio idėja – tai „kritimo transformacija į skrydį“.

Klavesino virtuozės G.Isphording ir Šv. Kristoforo orkestro koncertas festivalyje „Gaida 2014“ – ketvirtadienį, spalio 30 d., Šv. Kotrynos bažnyčioje, bilietus platina „Bilietų pasaulis“ (bilietupasaulis.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.