Festivalis „Muzikos ruduo“ traukia į kasmetę kelionę

Tarptautinis kamerinės muzikos festivalis „Muzikos ruduo“ iškeliauja į savo kasmetinę kelionę po Lietuvos miestus ir miestelius, skleisdamas šiuolaikinę lietuvišką muziką. Šiais metais festivalio rengėjai pakvies į 11 koncertų dešimtyje skirtingų koncertinių erdvių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2014, 8:41 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:15 AM

Jau keleri metai festivalio programose lietuviškai muzikai skiriama daugiausia vietos, o kitų kraštų ar epochų muzika tarsi sukuria muzikinį dialogą, kuris padeda suvokti lietuvišką muzika platesniame kontekste. Taip klausytojas skatinamas ne tik atrasti save per kultūrą, jos unikalumą ar originalumą, bet ir užčiuopti dvasines bei kultūrines sąsajas su šiuolaikinio pasaulio laiko dvasia.

Festivalio rengėjų nuostata – kviesti tik geriausius šios srities atlikėjus, tuos, kurie nuolatos atlieka ir puoselėja lietuvišką muziką ir šitaip palaiko lietuvių kompozitorius, įkvepia gyvybės jų kūriniams ir skatina kurti naujus. Tai bus išlaikyta ir šiemet, nepaisant minimalaus finansavimo. Festivalio „Muzikos ruduo 2014“ bendraminčių būrį sudarys ne tik nuolatiniai ir daugiamečiai festivalio atlikėjai, remėjai bei partneriai, bet ir šiemet į šį būrį įsiliesiantys nauji festivalio draugai. Tai ir bus šių metų festivalio ypatybė ir intriga – į festivalį pakviestas gausus būrys žinomų kamerinės muzikos atlikėjų iš Kauno.

Koncertai vyks dešimtyje Lietuvos miestų, kuriuose bus surengta vienuolika koncertų.  Atlikėjai patys pristatys savo parengtas programas, komentuos atliekamus kūrinius, tiesiogiai bendraus su publika.

Festivalį pradėjo neseniai susibūręs ansamblis Brass-Trio (Tomas Karka, altinis trombonas, Valentinas Marozas, tenorinis trombonas, Sergijus Kirsenka, tūba). Spalio 29 d. Žiežmarių kultūros centre jis atliko Vaidos Striaupaitės–Beinarienės, Žibuoklės Martinaitytės, Liaudos Vaitkūnaitės, Giovanni Battistos Pergolesi  ir kitų autorių kūrinius.

Spalio 30 d. 18 val. Kaune, Koncertų salėje (Donelaičio g. 60) vyks išskirtinis koncertas, kuriame VDU kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Robertas Bliškevičius) atliks net du naujus kūrinius. Vieno jų – Vytauto Germanavičiaus „Galaktikos“ perkusijai, smuikui ir kameriniam orkestrui, sukurto 2014 metais, tai bus pasaulinė premjera. Antrasis – Arvydo Malcio Koncertas smuikui, altui ir kameriniam orkestrui Lietuvoje bus atliekamas pirmą kartą. Šiuos kūrinius solo su orkestru gros smuikininkė Ingrida Armonaitė, perkusininkas Saulius Astrauskas ir altininkas R.Bliškevičius. Koncerte taip pat skambės ukrainiečių kompozitoriaus Miroslavo Skoriko Partita Nr. 1 styginiams, sukurta 1973 metais ir skirta stalinizmo aukoms atminti. Šio kūrinio ketvirtoji dalis „Rečitatyvas“ sukurta kaip solinė pjesė altui su orkestru, o jos solo partiją atliks R.Bliškevičius. A. Malcio ir M.Skoriko kūrinius diriguos Laurynas Vakaris Lopas, o V.Germanavičiaus kūrinį interpretuos dirigentas R.Bliškevičius.

Lapkričio 19 dieną Anykščių sakralinio meno centre koncertuos Steinas Skjervoldas (baritonas, Norvegija, Lietuva) ir Roko bei Sonatos Zubovų fortepijoninis duetas. Jie atliks tarpukario Lietuvos kompozitorių muziką:

Juozo Karnavičiaus, Juozo Gruodžio dainas bei Vlado Jakubėno siuitą iš baleto „Vaivos juosta“ fortepijonui keturiomis rankomis. Koncerto pradžia 17 val. 30 min.

Kauno vokalinis ansamblis „Acusto“ (vadovas Kęstutis Jakeliūnas) Rumšiškių Kultūros centre lapkričio 20 d. 18 val. parengė klausytojams advento laikotarpiui skirtą programą. Koncerte skambės Vaclovo Augustino, Donato Zakaro, Alvido Remesos, Juozo Naujalio, Thomaso Luiso de Victoria, Josefo Gabrielio Rheinbergerio, Johanneso Brahmso, Rihardo Dubros ir kitų kompozitorių kūriniai chorui a capella.

Nuolatinis festivalio „Muzikos ruduo“ dalyvis – garsus šiuolaikinės muzikos atlikėjas, turintis unikalų repertuarą,  – styginių kvartetas „Chordos“. Šiais metais kolektyvas padovanos klausytojams net keturis koncertus, o dviejuose pakvietė kartu muzikuoti ir du solistus – tenorą Mindaugą Zimkų bei klarnetininką Karolį Kolakauską. Kvarteto koncertai vyks lapkričio 25 dieną 17 val. 30 min. Pasvalio krašto muziejuje, gruodžio 6 d. 15 val. Papilės (Akmenės r.) Simono Daukanto gimnazijos aktų salėje, gruodžio 9 d. 18 val. Gelgaudiškio dvare (solistas K.Kolakauskas, klarnetas) ir gruodžio 12 d. 18 val. Rokiškio dvaro muziejuje (solistas M.Zimkus, tenoras). Programose - Vidmanto Bartulio, Giedriaus Kuprevičiaus, Arvydo Malcio, Justino Bašinsko, Erwino Schulhoffo ir kitų kompozitorių kūriniai.

Dar vienas kolektyvas, šiemet įsiliesiantis į festivalio bendraminčių būrį, –  Kauno fortepijoninis trio, kuriam talkins baritonas Giedrius Prunskus. Lapkričio 29 d. 16 val. Dusetų dailės galerijoje Kauno muzikantai atliks Giedriaus Kuprevičiaus, Raimundo Martinkėno, Algimanto Kubiliūno, Giedrės Pauliukevičiūtės-Dabulskienės, Dalios Kairaitytės, Zitos Bružaitės, Vidmanto Bartulio kūrinius.

Gruodžio 2 dieną Biržų krašto muziejaus „Sėla“ salėje klausytojams savo programa pateiks žavus duetas „Together“ – Agnė Doveikaitė-Rubinė (smuikas) ir Danielius Rubinas (kontrabosas). Jų programa sudaryta iš Tado Žukausko, Gedimino Gelgoto, Johanno Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeus Mozarto, Jules Massenet ir kitų kompozitorių kūrinių.

Dar vienas festivalio akcentas – bendras perkusijos maestro Pavelo Giunterio ir VDU kamerinio orkestro (meno vadovas ir dirigentas R.Bliškevičius) projektas, kurio metu skambės įspūdingas Anatolijaus Šenderovo koncertas mušamiesiems solo ir styginių orkestrui. Šį koncertą kompozitorius dedikavo P.Giunteriui. Į koncerto programą įtrauktai ir Ramintos Šerkšnytės „De Profundis“ styginių orkestrui bei Grahamo Fitkino kūrinio „Servant“ versiją kameriniam orkestrui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.