Kauno miesto simfoninio orkestro svečias – pianistas P.Rudokas

Spalio 31 d., penktadienį, dešimtąjį sezoną pradėjęs Kauno miesto simfoninis orkestras pakvies klausytojus į  oncertą Kauno valstybinėje filharmonijoje  su pianistu, tarptautinių konkursų laureatu Pauliumi Rudoku. Programoje monumentalūs rusų kompozitorių kūriniai – Piotro Čaikovskio koncertas frotepijonui ir orkestrui nr. 1 ir Sergejaus Prokofjevo siuita „Romeo ir Džuljeta“. Diriguos Martynas Staškus.

Pianistas P.Rudokas talentą ne kartą įrodė respublikos, tarptautinių konkursų scenose, tarptautiniuose festivaliuose, labdaringuose renginiuose.
Pianistas P.Rudokas talentą ne kartą įrodė respublikos, tarptautinių konkursų scenose, tarptautiniuose festivaliuose, labdaringuose renginiuose.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-29 20:04, atnaujinta 2018-01-24 05:33

Pianistas P.Rudokas kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru debiutavo 2012 m. lapkritį, tuomet jis skambino Wolfgango Amadeaus Mozarto 23-iąjį koncertą. Šįsyk jis sugrįžta su vienu dažniausiai atliekamų kūrinių fortepijono literatūroje – P.Čaikovskio Pirmuoju koncertu fortepijonui ir orkestrui.

Koncerto amžininkas rašytojas Vasilijus Jastrebcevas taikliai apibūdino P.Čaikovskio, kaip rusų menininko, poziciją ir jo muzikoje įkūnytą laiko atspindį: „Tuomet, kai Modestas Musorgskis ir Aleksandras Dargomyžskis buvo įnikę į kraštutinį ir ne visuomet meniškai vertingą natūralizmą, kai Aleksandras Borodinas buvo pasinėręs į priešistorinius laikus, Nikolajui Rimskiui–Korsakovui rūpėjo jo asmeniškumas, savitumas, pagonių ar pasakų temos, o Cezaris Kiuji išlėkė į mums taip svetimą Škotiją, P.Čaikovskis buvo absoliučiai sklidinas jo amžiaus dvasios, jo nepaprastai jausminga ir jautri prigimtis buvo kupina nepaliaujamos aistros, jis vaizdavo mus pačius su mūsų abejonėmis, sielvartu, džiaugsmais.“ 

Kita koncerto linija – XVI amžiuje Williamo Shakespeare'o sukurta pjesė „Romeo ir Džuljeta“. Ši tragedija įkvėpė daugelį kompozitorių ir rado vietą jų kūryboje – nuo Hectoro Berliozo ir Charles'io Gounod iki Leonardo Bernsteino. „Romeo ir Džuljetos“ siužetas atsispindi daugiau kaip 24 operose, baletuose, simfoniniuose kūriniuose. Ne išimtis ir rusų kompozitorius S.Prokofjevas. Pirmasis grįžusio į Rusiją kompozitoriaus kūrinys buvo sumanytas kaip baletas tuometiniame Kirovo teatre, tačiau dėl per modernios, netinkamos šokiui muzikinės kalbos atmestas. Scenose „Romeo ir Džuljeta“ suskambo kaip koncertinė siuita. Vis dėlto 1938 m. Čekoslovakijoje, Brno mieste, baletas buvo pristatytas publikai, o šiandien kritikų vadinamas vienu gražiausių XX a. baletų. 

Pianistas P.Rudokas talentą ne kartą įrodė respublikos, tarptautinių konkursų scenose, tarptautiniuose festivaliuose, labdaringuose renginiuose.  2009-2010 m. P.Rudokas studijavo Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje prof. R.Nattkemperio klasėje. 2010 m. dalyvavo pianistų vasaros stovykloje Suzdalėje (Rusija), kurią organizavo paramos fondas „Naujieji vardai“,  tobulinosi pas P.Čaikovskio konservatorijos profesorę L.Roščiną.

Fryderyko Chopino 200 metų jubiliejaus proga P.Rudokas abu šio kompozitoriaus koncertus fortepijonui su orkestru atliko su Šv.Kristoforo bei Klaipėdos kameriniais orkestrais. 2011 m. laimėjo „Yamaha“ fondo stipendiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.