Aktorė N. Narmontaitė parašė geros nuotaikos žanro knygą

„Klausydamasi tų istorijų tiek juokiausi... Kaip niekada gyvenime“, - sako aktorė Nijolė Narmontaitė, išleidusi knygą „Aktoriai, režisieriai ir kasininkės. Ko nematė žiūrovai“. Tą patį, ko gero, galėtų pakartoti knygos pristatymo vakaro dalyviai, pirmadienį susirinkę į Vilniaus mažąjį teatrą.

„Man patinka, kai žmonės juokiasi, kai aplink daug šviesos, pozityvumo“, – sakė N.Narmontaitė ir per savo knygos pristatymą pasiūlė visiems džiazuoti, nes ir knygoje daug džiazo.<br>D.Umbraso nuotr.
„Man patinka, kai žmonės juokiasi, kai aplink daug šviesos, pozityvumo“, – sakė N.Narmontaitė ir per savo knygos pristatymą pasiūlė visiems džiazuoti, nes ir knygoje daug džiazo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Nov 4, 2014, 1:28 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 8:21 AM

Žinomi aktoriai gyvai dalijosi istorijomis, įtrauktomis į N.Narmontaitės knygą, o scenoje muzikavo Andrius Kulikauskas su grupe. Pati aktorė atliko keletą dainų iš savo repertuaro. Specialiai į knygos pristatymą iš Sankt Peterburgo atskrido aktorės kino partneris Sergejus Gamovas, su kuriuo ji filmavosi filme „Mitas apie Leonidą“. Renginio dalyviai taip pat galėjo apžiūrėti Rimo Valeikio piešinių, tapusių knygos iliustracijomis, parodą.

Pasak N.Narmontaitės, ši knyga skirta tiems, kurie nori sau arba kitiems pakelti nuotaiką. Čia sudėtos smagios, keistos, kartais mistiškos istorijos, kurios nutiko aktoriams, režisieriams ir kasininkėms. Užrašytos ir teatrinės legendos, keliaujančios iš lūpų į lūpas. N.Narmontaitės kalbinti kolegos papasakojo savo nuotykius scenoje, filmavimo aikštelėse, gastrolėse.

„Man patinka, kai žmonės juokiasi, kai aplink daug šviesos, pozityvumo“, – tarė N.Narmontaitė ir pasiūlė visiems džiazuoti, nes ir knygoje daug džiazo. Kolegos nesispyriojo.

Panevėžietis aktorius Albinas Kėleris ir pasakojo, ir rodė, kokių etiudų sugalvodavo stojantieji į Juozo Miltinio studiją (kaip merginą nutrenkė žaibas arba nuo kalno riedanti skardinė; o štai išgirdęs būsimojo aktoriaus deklamuojamą Marcelijaus Martinaičio eilėrštį „Tu numegzk man, mama, kelią“ maestro pasimuistė ir atvirai išklojo: „Man patinka prancūzų autoriai. O šitą galėtumėte padainuoti vietoj himno, kai nueisit į kokį mezgimo būrelį“).

Algirdas Paulavičius vaizdžiai prisiminė, kaip kadaise išgėrė to paties J.Miltinio prašmatnų vyną, Šiaulių dramos teatro primadonos Potencijos Pinkauskitės portretą žaismingomis detalėmis papildė aktorė Olita Dautartaitė, Rimgaudas Karvelis pažėrė vaizdelių iš gastrolių po užsienio kraštus, režisierius Gytis Padegimas – detalių apie aktores, o solistas Vytautas Juozapaitis papasakojo, kaip jis, dar visiškai jaunas dainininkas pateko į naujametį „Traviatos“ spektaklį, kuriame dainavo pagrindinio herojaus Alfredo tėvą - Alfredo vaidmenį atliko Virgilijus Noreika. N.Narmontaitė, ko gero, galėtų parašyti atskirą knygą apie nuotykius, patirtus per spektaklį „Meistriškumo pamoka (Maria Callas)“.

Apie visa tai galima paskaityti naujojoje knygoje, o štai aktorė Eglė Gabrėnaitė prisiminė epizodą, kuris į knygą nepateko: „Būdamos dar jaunos aktorės labai bijodavome akademinio dramos teatro didžiųjų ponių - Kazimieros Kymantaitės, Lidijos Kupstaitės ir kitų. Atėjome su Vaiva Mainelyte į vieną pirmųjų susirinkimų, atsisėdome, o už mūsų įsitaisė K.Kymantaitė. Vaiva žvilgt į ją vieną kartą, kitą ir atsargiai pasiteiravo: „Atleiskite, Kazimiera, ar neužstoju?“ K.Kymantaitė išlaikė deramą pauzę ir aiškiai artikuliuodama nutęsė: „Tuštuma užstot negali...“.

26 garsių Lietuvos aktorių, režisierių lūpomis papasakotas istorijas savo knygoje sutalpinusi N.Narmontaitė teigia, kad tiek rašymas, tiek teatras yra panašūs tuo, jog tenka bendrauti su skirtingais žmonėmis. Aktorė įsitikinusi, kad tai ir yra jos knygos lengvumo bei pozityvumo paslaptis.

„Tai ne pirmas kartas, kai rašau. Man patinka rašyti, rinkti medžiagą. Be to, šia knyga aš norėjau įprasminti teatro metus. Žinoma, galima kurti spektaklį, bet aš norėjau apimti daug aktorių, daug istorijų, o spektakliu to nepadarysi. Medžiagą  pradėjau rinkti jau prieš dvejus metus. Susitikti ir pabendrauti su kolegomis, kurių seniai nebuvau mačiusi, man buvo didžiulis malonumas. Taip pat pradėjau dar labiau gerbti žurnalisto darbą. Kalbinti, bendrauti, sudaryti klausimus - vienas malonumas, tačiau šifruoti tekstą – ohoho... - apie knygos atsiradimą pasakojo 55 metų aktorė.

Ant jo viršelio yra paantraštė „Knyga Nr.1“. Vadinasi, tai dar tik pradžia?

„Idėjų bei medžiagos yra dar dviem ar net trims knygoms: „Aktoriai, režisieriai ir grimuotojai“, „Aktoriai, režisieriai ir valytojos“, o juokingiausia bus „Aktoriai, režisieriai ir kritikės“, – kvatojosi N.Narmontaitė.

Aktorė mano, kad jos knygos neverta sprausti į literatūros žanrus, nes ji savita ir tarsi kurianti savo žanrą.

„Tokio žanro nėra. Galbūt aš sukūriau naują? Tai – geros nuotaikos žanras. Žinoma, tai – ir prisiminimų knyga. Taip pat tinka humoro žanras, tačiau ne anekdotų. Kodėl humoro? Na, pavyzdžiui, mano vyras labai santūrus žmogus, bet net jis skaitydamas juokėsi. Tai leidžia suprasti, kad knygoje sudėtos istorijos tikrai linksmos“, – sakė N.Narmontaitė.

Nuo lapkričio 6 d. prasideda N.Narmontaitės turnė, per kurią ji pristatys savo knygą knygynuose „Pegasas“. Lapkričio 6 d. 18 val. Vilniuje (PC „Akropolis“), lapkričio 14 d. 18 val. Kaune (PC „Akropolis“), lapkričio 19 d. 18 val. Šiauliuose (PC „Akropolis“), lapkričio 20 d. 18 val. Panevėžyje (PC „Babilonas“), lapkričio 24 d. 18 val. Marijampolėje, lapkričio 26 18 val. Klaipėdoje (PC „Akropolis“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.