Muzikai nerimauja dėl grėsmės Dainų šventei

Jeigu vaikai mokyklose nebus skatinami dainuoti, netrukus neliks choristų, galinčių dainuoti Dainų šventėse, nerimauja muzikai, ketvirtadienį Kaune susirinkę į konferenciją, skirtą Dainų šventėms aptarti.

2018 m. minint Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, planuojama surengti Lietuvos dainų šventę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2018 m. minint Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, planuojama surengti Lietuvos dainų šventę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2014, 6:35 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:19 PM

„Šiandien vaikai nebedainuoja. Šiandien mišriųjų vaikų chorų beveik nėra, mokyklose vaikai nebedainuoja. Jeigu vaikai nedainuos, tai Lietuva taip pat nedainuos. Ir mes tuojau liksime ant išnykimo ribos. Todėl, kad liaudies daina, kuri mus visą laiką vienijo ir kurioje yra ne tik melodija, ne tik harmonija, joje yra tautos dvasia“, – kalbėjo maestro Petras Bingelis.

Jis ragino kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją, kad vaikų muzikiniam ugdymui būtų skiriamas pakankamas dėmesys. Tiek jis, tiek kiti renginio dalyviai pabrėžė, kad muzikinis lavinimas mokyklose nėra akcentuojamas.

„Didžioji problema yra švietimo reforma, kada suformuoti jaunučių chorai nepereina į jaunius. Moksleiviai keičia mokyklas iš progimnazijų į gimnazijas, licėjus  ir subyra sukurti kolektyvai“, – kalbėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ vadovas Vytautas Miškinis.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad trūksta tinkamų naujų kūrinių. Jų sukuriama nedaug, o ir tie, kurie sukuriami, kartais būna pernelyg primityvūs ar per daug sudėtingi.

Muzikai atkreipė dėmesį, kad nykstant jaunimo chorams, vėliau nebelieka ir suaugusiųjų choristų.

„Mes neturime kaip žanro vyrų choro. Jo jau nėra, yra vienas kitas vyrų choras, bet jie, kadaise buvę labai garsūs, šiandien savo repertuaro jau nebegali Dainų šventei parengti. Moterų chorai nykstantys. Mišriųjų chorų kokybė taip pat smunka. Šitie dalykai yra nepaprastai skaudūs ir kaip mes pasitiksime tą nepriklausomybės paskelbimo šimtmetį, jeigu neturime šio žanro atlikėjų?“ – kalbėjo P.Bingelis.

2018 metais minint Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, planuojama surengti Lietuvos dainų šventę.

Lietuvos dainų šventė, kartu su Estijos ir Latvijos dainų šventėmis, įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Pirmojoje Dainų šventėje 1924 metais Kaune dalyvavo 86 chorai – apie 3 tūkst. atlikėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.