Klaipėdos dramos teatras atvyksta į sostinę

Gruodžio pradžioje Klaipėdos dramos teatras svečiuosis Vilniuje. Gruodžio 3 d.  Nacionaliniame dramos teatre žiūrovų lauks garsiausio Airijos dramaturgo Tomo Murphy drama „Sugrįžimas“ (rež. Algimantas Pociūnas),  gruodžio 4 d. – kroatų dramaturgo Miro Gavrano komedija „Viskas apie vyrus“ (rež. Arvydas Lebeliūnas). 

Scena iš spektaklio „Sugrįžimas“.<br>A.Kubaičio nuotr.
Scena iš spektaklio „Sugrįžimas“.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2014, 1:22 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:05 AM

Dramaturgo T.Murphy kūrybai būdingi nuolatiniai formos ir turinio eksperimentai. Nuolat pasikartojanti tema – vilties ir atpirkimo paieškos Dievo apleistame ir kančių sklidiname pasaulyje. Pjesėse daug airiškos kultūros ir mitologijos, tačiau tuo nepiktnaudžiaujama. Dostojevskiškas prievartos, nihilizmo ir nevilties studijas praskaidrina humoras ir tyli meilė žmonėms.

T.Murphy kritikai neretai pavadina „įtūžusiuoju rašytoju“. Pats rašytojas atsako: „Taip, aš turiu įtūžio, ir tai natūralu. Tai įtūžis ne prieš gyvenimo neteisybę – gyvenimas, be jokios abejonės, niekada nebūna sąžiningas, bet įtūžis prieš nelygybę ir galingųjų aroganciją.“

Šiandien T.Murphy laikomas svarbiausiu ir reikšmingiausiu Airijos dramaturgu, padariusiu didžiulę įtaką visai naujajai airių dramaturgijos kartai. T.Murphy parašė 25 pjeses, išleido romaną. Spektakliai pagal jo pjeses nuolat statomi  visame pasaulyje.

...Į gimtąjį miestelį Airijoje po daugybės metų, praleistų JAV, sugrįžta moteris. Giminaičiai įtaria, kad Amerikoje ji vertėsi su katalikiška morale ne visai derančia veikla... Šiaip ar taip, bet naujų spalvų į niūrų ir nykų miestelio gyvenimą duktė paklydėlė tikrai įneš. O kai kam iš senųjų gyventojų gal netgi teks iš naujo perkainoti tradicines vertybes bei supratimą apie moralę ir padorumą – juk ne veltui mirusi senelė užrašo palikimu šeimos viešbutį ne doriesiems katalikams, o šiai paklydusiai aviai...

M.Gavranas (g. 1961 m.) – šiuolaikinis kroatų rašytojas, dramaturgas, žinomas ir mėgstamas visame pasaulyje. Jo kūrybos sėkmė tiesiog stulbinama – kūriniai išversti į 35 kalbas, knygos sulaukė pusantro šimto leidimų visame pasaulyje. M.Gavrano pjeses pastatė daugiau nei 200 teatrų, o jo spektakliuose apsilankė daugiau kaip du milijonai žiūrovų.

Pjesės „Viskas apie moteris“, Klaipėdos dramos teatre režisuotos a.a. Dalios Tamulevičiūtės ir sulaukusios milžiniško pasisekimo, autorius M.Gavranas, paskatintas pjesės sėkmės, parašė visą trilogiją – dramas „Viskas apie vyrus“ ir „Poros“. Klaipėdos dramos teatras, pažintį su M.Gavrano kūryba pradėjęs nuo legendinio, iki šiol rodomo ir pilnas sales sutraukiančio „Viskas apie moteris“ (rež. D.Tamulevičiūtė, 2004 m.), vėliau ją sėkmingai pratęsė spektakliu „Viskas apie vyrus“ (rež. A.Lebeliūnas, 2007m.). Tad kai dramaturgas parašė paskutinę trilogijos dalį „Poros“, jokių klausimų nebekilo – pernai Klaipėdos dramos teatras pastatė ir ją (rež. Ramunė Kudzmanaitė). Premjerą Klaipėdoje stebėjo pats autorius M.Gavranas su žmona aktore Mladena.

M.Gavrano dramos „Viskas apie vyrus“ siužeto linijos ir personažai neturi nieko bendra su kitomis trilogijos pjesėmis. Panaši tik šių pjesių struktūra: keliolika personažų ir kelios skirtingos, bet susipinančios istorijos. „Viską apie vyrus“ atskleidžia aktoriai Kazimieras Žvinklys, Edvardas Brazys, Rimantas Pelakauskas, Igoris Reklaitis. Kiekvienas jų vaidina kelis personažus.

Klaipėdos dramos teatro gastrolės Vilniuje. Gruodžio 3 d. 18 val. 30 min. Nacionaliniame dramos teatre (Gedimino pr. 4) T.Murphy drama „Sugrįžimas“ (rež. Algimantas Pociūnas),  gruodžio 4 d. – M.Gavrano komedija „Viskas apie vyrus“ (rež. Arvydas Lebeliūnas). Spektaklių pradžia – 18 val. 30 min. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.