Filosofui V. Bagdonavičiui įteikta J. Basanavičiaus premija

Filosofas, Mažosios Lietuvos kultūros tyrėjas, humanitarinių mokslų daktaras Vaclovas Bagdonavičius pagerbtas Valstybine Jono Basanavičiaus premija. Ją ketvirtadienį Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje įteikė premjeras Algirdas Butkevičius.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija filosofui V.Bagdonavičiui skirta už už reikšmingiausius darbus ugdant tautinę savimonę, Vydūno idėjų skleidimą ir įprasminimą bei Mažosios Lietuvos kultūros paveldo įamžinimą ir sklaidą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybinė J.Basanavičiaus premija filosofui V.Bagdonavičiui skirta už už reikšmingiausius darbus ugdant tautinę savimonę, Vydūno idėjų skleidimą ir įprasminimą bei Mažosios Lietuvos kultūros paveldo įamžinimą ir sklaidą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-20 16:12, atnaujinta 2018-01-21 00:12

V.Bagdonavičiui premija skirta už reikšmingiausius darbus ugdant tautinę savimonę, Vydūno idėjų skleidimą ir įprasminimą bei Mažosios Lietuvos kultūros paveldo įamžinimą ir sklaidą.

Tautos patriarcho J. Basanavičiaus vardo premijos įteikimo renginyje premjeras taip pat prisiminė artėjantį modernios Lietuvos valstybės šimtmetį ir kvietė šia proga diskutuoti aktualiais šalies ateities klausimais.

„Noriu dar kartą grįžti prie artėjančio mūsų valstybės jubiliejaus, prie Valstybės idėjos, kurią įkvėpė didysis J.Basanavičius. Labai norėtųsi, kad tauta, šalies bendruomenė, diskutuotų ir iškeltų sukakčiai nacionalinę idėją – ką visim privalome nuveikti valstybės istorijos slenksčiui, kuo sustiprinsime savo valstybę, kuo praturtinsime jos žmones“, - ragino premjeras.

„Šių metų Valstybinė J.Basanavičiaus premija peržengė visas šios premijos ribas gerąja ir pavyzdine prasme. Šių metų J.Basanavičiaus premija paskirta didžiam žmogui, kuris savo darbais į mūsų gyvenimus sugrąžino ir paskatino gilesnę pažintį su Vilhelmu Storosta–Vydūnu. Įteikiame jums šią premiją už jūsų gyvenimo darbą, kuris palietė ir dabar liečia kiekvieną iš mūsų“, – sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis per premijos įteikimo ceremoniją.

V.Bagdonavičius Vilniaus universitete baigė lietuvių kalbą ir literatūrą, disertacijos pagrindu parengė ir išleido monografiją „Filosofiniai Vydūno humanizmo kūriniai“. Pagrindinės mokslininko tyrimų kryptys – Lietuvos filosofijos bei etninės minties istorija, etikos teorija, literatūros istorija, Mažosios Lietuvos kultūra, Vydūno kūryba. Mokslininkas yra 200 mokslo ir mokslo populiarinimo straipsnių autorius.

Filosofas 1988 m. įkūrė Vydūno draugiją, buvo Vydūno palaikų perlaidojimo į gimtinę komisijos pirmininkas ir iniciatorius. Šiai draugijai V.Bagdonavičius vadovavo 23 metus, nuo 2011 m. yra  garbės pirmininkas.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija buvo įsteigta 1992 m. Ji skiriama už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje. Premijos dydis – 65 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.