Garsus latvių choras atveža „Jaunai muzikai“ gintarinę dovaną

Lapkričio 28 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje gintarinę dovaną publikai įteiks Latvijos valstybinis choras, vadovaujamas dirigento Mario Sirmaiso. Ši dovana ypač brangi 25-ąjį gimtadienį švenčiančio Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“ dainininkams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 10:19 PM

Gamta apdovanojo gintarą puikių savybių puokšte – spindesiu, subtiliu spalvų žaismu, balkšvu blizgesiu ir kiek aštroku jūros kvapu.

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie medaus spalvos legendinį Šiaurės akmenį ir minėjo jį kartu su auksu ir sidabru. Jų pasiuntiniai keliavo tolimą kelią iki Baltijos jūros krantų, ieškodami šio išliaupsinto akmens. Baltijos gintaras Romos imperiją pasiekė trumpiausiu transeuropinių mainų keliu – per Moravijos vartus į netoli Vienos esantį miestą, tuomet iki Adrijos jūros. Būtent  dėl gintaro kelio baltai pirmą kartą buvo paminėti ir istoriniuose įrašuose.

Apie Baltijos auksą ir yra naujoji Latvijos valstybinio choro programa, nuausta tartum drobė iš choro dainininkų balsų, poetinio žodžio ir muzikos. Idėja parengti tokią programą kilo choro meno vadovui M.Sirmaisui. Jis pakvietė dvylika poetų ir dvylika kompozitorių sukurti kūrinius, įprasminančius saulės akmens – gintaro – paslaptingumą.

Šiandien M.Sirmaisas yra vienas pagrindinių Latvijos dirigentų. Ilgą laiką dirbęs su savo įkurtu, ne vienus laurus pelniusiu jaunimo choru „Kamēr“, Latvijos filharmonijos moterų choru „Dzintars“, nuo 1997-ųjų iki dabar dirigentas vadovauja Latvijos valstybiniam chorui.

Be pastarojo choro, jis nuolat koncertuoja su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, taip pat su Rusijos Jurijaus Svetlanovo valstybiniu simfoniniu orkestru, Liepojos simfoniniu orkestru, valstybiniu kameriniu orkestru „Sinfonietta Rīga“, Maskvos kameriniu orkestru „Musica viva“, Umeo simfoniniu orkestru (Švedija), styginių orkestru „Helsinki Strings“.

M.Sirmaisas yra pagrindinis Latvijos dainų dirigentas. Jis sukūrė ir įgyvendino ne vieną didelį projektą, tarp jų – „Pasaulio saulės dainos“, „Gintaro kelio“. Maestro net 11 kartų apdovanotas Didžiuoju Latvijos muzikos prizu, taip pat Latvijos nacionalinįiu apdovanojimu „Auksinis mikrofonas“ už geriausius klasikinės muzikos įrašus.

Latvijos valstybinis choras – visoje Europoje populiarus meno kolektyvas, po kelerių metų minėsiantis 75-ąją sukaktį. Choro repertuarą sudaro kūriniai nuo XIX-XX a. klasikinės Europos muzikos iki novatoriškų įvairių žanrų šiuolaikinių kompozicijų bei filmų garso takelių įrašų.

Choras net septynis kartus pelnė Didįjį Latvijos muzikos apdovanojimą, o 2013-aisiais laimėjo Nacionalinį apdovanojimą už įrašus kalsikinės muzikos kategorijoje.

Koncerto pabaigoje nuskambės kelios kompozicijos, kurias su Latvijos vastybiniu choru atliks „Jaunos muzikos“ vadovas Vaclovas Augustinas, o finale – sveikinimas chorui „Jauna muzika“, jau po savaitęs rengsiančiam jubiliejinių koncertų turnė Lietuvoje.

Latvijos valstybinio choro koncertas. Lapkričio 28 d. 19 val. Vilnius,  Šv.Kotrynos bažnyčia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.