„Kasablankos“ pianinas aukcione parduotas už 3,4 mln. dolerių

Pianinas, kuris puošė kavinę „Rick's Cafe“ klasika tapusiame filme „Kasablanka“ (Casablanca), pirmadienį per karštligišką aukcioną Niujorke buvo nupirktas už 3,4 mln. dolerių.

Kadras iš filmo „Kasablanka“ (Casablanca).
Kadras iš filmo „Kasablanka“ (Casablanca).
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 25, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:59 PM

Oranžinis pianinas, kuriuo Dooley Wilsono (Dulio Vilsono) įkūnytas Semas paprašius Ilsai (Ingrid Bergman) groja „As Time Goes By“, buvo tarp 200 Holivudo „aukso amžiaus“ daiktų, pateiktų tam „Bonham's“ aukcionui.

Minimu pianinu „Oskarų“ šlovę pelniusioje 1942 metų romantinėje dramoje pagrindinis veikėjas, kurį vaidina Humphrey Bogartas, naudojasi kaip slėptuve tranzito popieriams, kurie galiausiai užtikrina jo buvusios mylimosios saugų išvykimą į JAV.

Aukciono organizatoriai atsisakė apskaičiuoti tikėtiną „Kasablankos“ pianino kainą, tik nurodė, kad tikisi septynženklių skaičių. Kainų siūlymas prasidėjo nuo 1,6 mln. dolerių ir per tris minutes pasiekė 3,4 mln. dolerių įskaitant mokesčius.

Pianinas buvo specialiai adaptuotas, kad H.Bogarto veikėjas galėtų mikliai paslėpti tranzito dokumentus tiesiog kavinės lankytojų akivaizdoje. Scenaristai nusprendė, jog dokumentai turėtų būti paslėpti pianino viršuje, bet turėjo pakeisti jo dangtį, kad viską būtų galima gerai nufilmuoti.

„Tačiau jis veikia tik tuo atveju, jei dangtis pakeliamas iš galo, (nes) kitaip Rikui būtų reikėję siekti per Semo petį, kad paslėptų popierius, (o tai) vargiai (būtų) subtilus judesys, – nurodė aukcionas. – Sprendimas šiai pastatymo problemai buvo nurodymas rekvizito departamentui visiškai nuimti pianino viršų, paliekant jį pritvirtintą tik kabliuku“.

Tas pianinas, kuris tikriausiai buvo pagamintas 1927 metais, taip pat turi tik 58 klavišus – 30-čia mažiau nei klasikinis pianinas.

Nuo 9-ojo dešimtmečio instrumentas priklausė vienam Los Andželo stomatologui. „Bonham's“ nurodė, kad išpiešti marokietiški ornamentai maždaug prieš tris dešimtmečius buvo restauruoti vadovaujant „Warner Bros“.

Tris „Oskarus“ pelniusiai „Kasablankai“ Amerikos kino institutas skiria antrą vietą geriausių visų laikų filmų sąraše – po „Piliečio Keino“ (Citizen Kane) ir prieš„Krikštatėvį“ (The Godfather).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.