Jaunimo teatro scenoje pokštus krės Kakė Makė

Valstybinis jaunimo teatras  gruodžio 6, 7, 21 d. kviečia mažuosius žiūrovus į premjerinį spektaklį „Kakė Makė“ pagal žinomos lietuvių autorės Linos Žutautės populiariąsias knygas. Kakės Makės nuotykius perkels į sceną režisierė Virginija Kuklytė, sukurti scenografiją ir kostiumus patikėta pačiai knygelių autorei L.Žutautei.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2014, 5:51 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:28 AM

L.Žutautė (g. 1973 m.) – dailininkė ir paveikslėlių knygelių mažiausiems skaitytojams autorė, geriausiai žinoma iš istorijų apie Kakę Makę, kurių jau pasirodė keturios: „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“ (2011 m. balandį ši knyga buvo išrinkta Geriausia knyga mažiausiam skaitytojui), „Kakė Makė ir pabėgusios ausys“, „Kakė Makė ir didelė tamsa“ bei „Kakė Makė ir svajonių gimtadienis“.

Nuo tada, kai istorijos apie Kakę Makę buvo užrašytos, šis personažas jau spėjo tapti savotišku prekės ženklu. O autorė, pasakodama apie tai, kaip atsirado pašėlusios mergaitės personažas ir jos nuotykiai, sako, jog ji nenorėjusi būti teta, kuri grūmoja vaikams pirštu, todėl nusprendė tiesiog kurti linksmas, pamokomas istorijas, kurias pati ir iliustruoja. Šiuo metu apie Kakės Makės nuotykius jau skaito ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos, Danijos, Latvijos bei Pietų Korėjos vaikai. L. Žutautė 2014 m. balandį apdovanota Vaikų literatūros premija.

„Manau, Kakės Makės fenomenas yra tai, kad ji niekuo neišsiskiria iš kitų vaikų. Ji neturi stebuklingų galių, neturi fėjų krikštamočių, nevažinėja moliūgų karietose, o gyvena paprasto, linksmo vaiko gyvenimą“, – sako pirmąkart Jaunimo teatre spektaklį režisuojanti V.Kuklytė. Pasak jos, iliustracijų knygelė palieka didžiulę laisvę žaidimui ir fantazijai, todėl spektaklis kuriamas animacinio filmuko principu. Jame bus daug veiksmo, plastikos, judesio, dainų, o teksto – tiek, kiek reikia.

Pagrindinis – Kakės Makės – vaidmuo teko žaviai Jaunimo teatro aktorei Daliai Morozovaitei. Mamą vaidimns Aldona Bendoriūtė, tėtį – Giedrius Arbačiauskas ir Ignas Ciplijauskas, o Netvarkos nykštuką – kviestinis trupės „Degam“ aktorius Šarūnas Gedvilas. Spektakliui muziką kuria kompozitorė ir vokalistė Eglė Sirvidytė, choreografiją – Sigita Mikalauskaitė.

„Siekiu, kad spektaklis būtų apie darnią šeimą, kurioje tėtis ir mama myli vienas kitą, o svarbiausia – nebijo savo santykių parodyti prie vaiko, nebijo apkabinti ir vaiko, ir vienas kito“, – apie pagrindinę premjerinio spektaklio idėją kalba režisierė.

26 metų V.Kuklytė gali džiaugtis savo kūrybiniais laimėjimais. 2013 metais baigusi vaidybos (pantomimos) magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, ji jau buvo sukūrusi per 20 vaidmenų teatre ir kine. Ji režisavo tris trumpo metro filmus, „Menų spaustuvėje“ pristatė debiutinį spektaklį „Anaerobai“, laimėjo Lietuvos teatro sąjungos „Aktorių duetų“ ir „Jauno režisieriaus eksperimento“ konkursus, pelnė ne vieną premiją ir apdovanojimą. Šiuo metu Virginija dirba kartu su savo kurso draugais nepriklausomoje aktorių trupėje „Degam“ (vadovas Juozas Javaitis).

Valstybinio jaunimo teatro literatūrinės dalies vedėja Gintė Pranckūnaitė teigia, kad mintis pasikviesti V.Kuklytę į Jaunimo teatrą kilo neatsitiktinai. „Pirmąkart pamačiau Virginiją spektaklyje „Namisėda“, vėliau stebėjau jos darbus Teatro sąjungos konkursuose. Mane sužavėjo jos nuoširdus bendravimas su publika, o režisuotame pantomimos spektaklyje „Žavūs nerangumai“ atsiskleidė režisierės fantazija ir gebėjimas paprastai papasakoti sudėtingus dalykus. Be to, ji puikiai dirba su aktoriais. Šios savybės būtinos kiekvienam režisieriui, vaikiškų spektaklių – ypač“, – teigia G. Pranckūnaitė. Anot jos, V.Kuklytė nedvejodama priėmė pasiūlymą perkelti Kakės Makės nuotykius į teatro sceną. Pasirodo, režisierė buvo ne kartą apie tai galvojusi. Ji neabejoja, kad Kakė Makė yra daugumos šiuolaikinių vaikų mylimiausia herojė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.