Klaipėdiečiai garsiai perskaitė visą Kristijoną Donelaitį

Visą dieną Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje skambėjo lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio kūryba. Hegzametru parašytą poemą „Metai“ ir pasakėčias pasikeisdami skaitė daugiau kaip šimtas klaipėdiečių.

K.Donelaičio skaitymų maratono sumanytojas S.Jačėnas ir renginio vedėja aktorė V.Kochanskytė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
K.Donelaičio skaitymų maratono sumanytojas S.Jačėnas ir renginio vedėja aktorė V.Kochanskytė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 3:41 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:29 AM

Šitaip jie pagerbė K.Donelaitį, prisimindami jo 300-ąsias gimimo metines.

Neįprastas vienos dienos festivalis – skaitymo maratonas „Metų metai. Gyvenimo knyga“ jaukioje bibliotekos Gerlacho palėpėje prasidėjo Alvydo Vozgirdo dūdmaišio garsais. Pirmieji skaityti Donelaitį pradėjo S.Dacho progimnazijos ir „Aitvaro“ gimnazijos mokiniai ir mokytojos.

Iš anksto skaitymams užsiregistravo šimtas įvairaus amžiaus ir profesijų žmonių, bet ir šiaip atėjusieji ir panorusieji dalyvauti šventėje nebuvo atstumti. Kiekvieną „Metų“ dalį pradėdavo aktoriai Jūratė Jankauskaitė, Nijolė Narijauskaitė, Julija Sakalaitė, Linas Lukošius ar Aleksandras Šimanskis.

Taip pat buvo perskaitytos šešios K.Donelaičio pasakėčios ir trys eilėraščiai.

Bibliotekoje surengta dailės studijos „Guboja“ narių tapybos paroda „Metų laikai“. Pertraukose tarp skaitymų skambėjo smuikininkės Liepos Vozgirdaitės atliekamos melodijos, Klaipėdos universiteto mišraus choro „Pajūrio aidos“ dainos, koncertavo Saulius Šiaučiulis, Linas Švirinas. Renginį vedė aktorė Virginija Kochanskytė ir Sigutis Jačėnas, kuris yra ir šio neįprasto projekto sumanytojas bei vykdytojas.

"Metų" kūrėjo šedevras įtrauktas į pasaulio vertybių sąrašą, o dabar pasitaikė puiki proga ramiai susėsti ir viską perskaityti, pajusti to laiko dvasią. Manau, kad tai darome pirmieji, - džiaugėsi S. Jačėnas, šiuo metu su Klaipėdos aktoriais įrašinėjantis kompaktinę plokštelę "Metų metai".

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba. Partneriais buvo Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka ir Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.