Projekte „Klasika visiems“ skambės romantizmo šedevras

Muzikinio edukacinio projekto „Klasika visiems“ rengėjai ir dalyviai kviečia klausytojus į nemokamą koncertą gruodžio 6 d., šeštadienį, 19 val. Vilniaus Šv.Jonų bažnyčioje. Jame skambės austrų kompozitoriaus, romantizmo pradininko ir šio stiliaus žymiausio autoriaus Franzo Schuberto šedevras – Mišios G-dur, kurias atliks Vilniaus universiteto chorai „Pro musica“, „Gaudeamus“, „Virgo“, kamerinis orkestras ir solistai Gunta Gelgotė (sopranas), Tomas Pavilionis (tenoras), Dainius Puišys (baritonas) ir daugiau kaip 200 užsiregistravusių klasikos gerbėjų.

Vilniaus universiteto kolektyvai ir muzikos raštą pažįstantys entuziastai atliks F.Schuberto Mišias G-dur.
Vilniaus universiteto kolektyvai ir muzikos raštą pažįstantys entuziastai atliks F.Schuberto Mišias G-dur.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 12:46 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:38 PM

Koncertas išskirtinis tuo, kad internetu užsiregistravę muzikos raštą pažįstantys dalyviai, VU kolektyvai ir solistai susitinka tik koncerto dieną ir po visą dieną trunkančių repeticijų kūrinį vakariniame koncerte atlieka klausytojams.

„Kad ir kaip neįtikėtinai skambėtų, ši projekto koncepcija pasiteisina jau trečius metus. Dalyvių netrūksta, susidomėjimas auga, natas pažįstantys žmonės mielai įsitraukia į gyvą muzikavimą“, – pasakojo projekto sumanytoja ir VU chorų vadovė Rasa Gelgotienė.

Pasak organizatorių, jie stengiasi, kad projektas kasmet supažindintų dalyvius su kuriuo nors vienu iš garsiausių pasaulio muzikos klasikos šedevrų. Pernai skambėjo italų baroko meistro Antonio Vivaldi „Magnificat“, užpernai – Wolfgango Amadeaus Mozarto „Requiem“. Šiemet pasirinktas romantizmo pradininkas ir ryškiausias kompozitorius F.Schubertas bei jo Mišios G-dur.

Mišios G-dur, žinomiausios iš vadinamųjų trumpųjų F.Schuberto mišių, sukurtos 1815 m. Įdomu tai, kad kompozitorius jas parašė greičiau nei per savaitę, įkvėptas metais anksčiau savo gimtajai parapijai parašytų mišių sėkmės. Pas garsųjį Antonio Salieri muzikos mokęsis kompozitorius tuomet buvo tik aštuoniolikos, bet kūrinyje atsiskleidęs jo genialumas iki šiol niekam nekelia abejonių. Bendras šviesių ir melodingų Mišių G-dur paveikslas sukuria skaidrumo, aiškumo įspūdį ir parodo kompozitoriaus norą atskleisti nuoširdžiausius jausmus.

Ankstesniais metais didelio dalyvių susidomėjimo sulaukusio ir daugybę klausytojų sutraukusio edukacinio projekto tikslas – įtraukti muziką mėgstančius žmones į gyvą muzikavimą, priartinti juos prie klasikinės muzikos lobyno, bendrame skambesyje suvienyti visų muziką mėgstančiųjų balsus ir skleisti kūrybingo bendradarbiavimo idėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.