Teatralų pasipiktinimą sukėlęs projektas bus taisomas

Kultūros ministras Šarūnas Birutis atnaujino Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo projektą rengiančią darbo grupę ir pavedė jai iki kitų metų sausio 30-osios pateikti naują įstatymo projektą.  Darbo grupėje dirbs ne tik Kultūros ministerijos, teatrų administracijų, teatrų ir koncertinių įstaigų darbuotojus vienijančių organizacijų, profesinių sąjungų atstovai, bet ir  patys teatralai.

Teatrų laukia pertvarka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teatrų laukia pertvarka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2014, 12:06 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:47 PM

Į ją įtrauktas Keistuolių teatro vadovas Aidas Giniotis, neeilinio scenos meno kūrėjų suvažiavimo dalyviai aktoriai Algirdas Gradauskas, Vytautas Kupšys, Henrikas Savickis, režisierius Petras Mendeika. Taip pat darbo grupėje dirbs pirmąjį projektą kritikavęs parlamentaras konservatorius Vytautas Juozapaitis.

Ankstesnės darbo grupės parengtas Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo projektas sukėlė aršų pasipiktinimą tarp aktorių. Jų teigimu, jeigu būtų priimtas parengtas projektas, Lietuvoje būtų sugriautas repertuarinis teatras, teatralai netektų socialinių garantijų, kiltų grėsmė teatrams prarasti savo pastatus prestižinėse didmiesčių vietose.

Kultūros ministerijos parengtos Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo pataisos, be kita ko, numatė, kad teatrai galėtų būti pertvarkyti į viešąsias įstaigas. Anot ministro Š.Biručio, tai leistų jiems pritraukti papildomų lėšų, nes būtų galima nuomoti turimas nereikalingas patalpas, užsiimti kita ūkine veikla.

Taip pat buvo numatyta įteisinti penkerių metų terminuotas sutartis aktoriams – tai esą išspręstį problemą, kad dabar kai kurie aktoriai yra užimti vos keliuose spektakliuose per metus, tačiau jiems mokamas atlyginimas.

Ministerijos duomenimis, pernai iš 368 aktorių ir solistų, dirbusių dramos ir muzikiniuose teatruose pagal nuolatines darbo sutartis, 105 buvo nepakankamai užimti ir įstaigos spektakliuose dalyvavo nuo vieno karto per metus iki dviejų kartų per mėnesį. Jų atlyginimams pernai skirta 14,2 mln. litų. Greta nuolatinių aktorių pernai taip pat buvo pakviesti 417 menininkų pagal intelektinių paslaugų sutartis, jiems skirta dar beveik 2,5 mln. litų.

Paskelbus šį įstatymo projektą lapkričio 10 dieną Vilniuje surengtas pirmasis neeilinis scenos meno kūrėjų suvažiavimas. Jo dalyviai nusprendė reikalauti kultūros ministro Š.Biručio atsistatydinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.