LDK baroko muzikos paveikslą atkurs didingi sakraliniai kūriniai

Šv. Kazimiero bažnyčioje

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2014, 2:14 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:40 PM

Koncerte „Sancta Maria: kalėdinės mišios Vazų ir Habsburgų dvare“ bus atliktos Vazų dvare kūrusio italų kompozitoriaus Marco Scacchi mišios „Sancta Maria“ ir Habsburgų dinastijos linijai LDK genealogijoje atstovaujančio kompozitoriaus Johanno Stadlmayro „Magnificat“. Šiuos kūrinius atliks Vilniuje įsikūręs tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ ir barokinių pučiamųjų instrumentų ansamblis iš Austrijos „Musica Antiqua Salzburg“. Greta minėtųjų kūrinių skambės ir kitos italų bei austrų kompozitorių sakralinės kompozicijos.

Žmonių balsų ir cinkų bei trombonų kombinacija buvo ypač mėgstama XVII amžiuje visoje Europoje, bet vis dar yra beveik negirdėta Lietuvoje - Šv.Kazimiero bažnyčioje puošniai suskambės dainininkų, barokinių pučiamųjų ir vargonų garsų kombinacija, užpildanti bažnyčios skliautus ir atsiskleidžianti turtingą tembrų paletę.

LDK ir Lenkijos Karalystės valdovų Vazų dvare tarnavo daug italų muzikos meistrų, kurie čia kūrė ir patys atliko muziką, vadovavo ansambliams ir dirbo muzikos mokytojais. Jų muzikos palikimas buvo gerai žinomas Europoje ir padarė įtaką ateities kartoms. Vienas iš tokių meistrų buvo M.Skakis, atvykęs į rūmus 1623 m., kur tarnavo kaip „maestro di capella“ iki 1649 m. Jis buvo produktyvus kompozitorius, kūręs mišias, madrigalus, sakralinius koncertus. Kompozitoriaus mišios „Sancta Maria“ parašytos kanonu ir demonstruoja aukščiausio lygio muzikos komponavimo techniką.

LDK valdovų šeimos nariai net 11 kartų tuokėsi su Habsburgų dinastijos atstovais, septynios Habsburgaitės buvo Lietuvos didžiosiomis kunigaikštienėmis (tarp jų ir Šv.Kazimiero motina) ir įnešė Habsburgų kultūros įtakų į LDK dvarą. Habsburgų dinastijos kompozitoriaus J.Štadlmairo „Magnificat“ - tai tikras šio žanro šedevras, parašytas pasikartojančio boso pagrindu ir stulbinantis savo šventiniu pakilumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.