Lrytas.lt biblioteka: H.Gudavičius. „Laiškai iš kaimo”

„Pirmiausia reikia pažinti tai, kas gyvuoja šalia tavęs. Artimiausi tavo tėviškės kaimai ir turi būti tikrųjų atradimų žemė“ – Henrikas Gudavičius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2014, 5:01 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:31 PM

H. Gudavičius (g. 1943) – agronomo išsilavinimą turintis gamtininkas, jau daugiau kaip dvidešimt metų gyvenantis vienkiemyje netoli Liškiavos (Varėnos raj.). Už nuopelnus Varėnos krašto kultūrai apdovanotas „Sidabrinės bitės“ ženklu, yra pelnęs Č. Kudabos premiją už nuoseklią ir kryptingą visuomeninę veiklą aplinkosaugos srityje. Gamtininko iniciatyva 1991 m. pradėjo eiti Dzūkijos nacionalinio parko laikraštis „Šalcinis“, jo iniciatyva pradėta leista knygų serija apie etnografinius parko kaimus.

1990-2004 m. autoriaus gyvenimo vienkiemyje pastebėjimai sugulė į knygą „Gamtameldžio sodas“ (2013, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Nuo 2008 m. savo „Laiškus iš kaimo“ autorius publikuoja interneto dienraštyje Bernardinai.lt

Knygoje publikuojami 2008-2012 m. rašyti dienoraščiai. Įdėmus gamtininko žvilgsnis fiksuoja nepaliaujamą gamtos virsmą, pasakoja paprastų Dzūkijos žmonių istorijas, o kasdienybės apmąstymus papildo kultūros refleksijos.

Lėto tempo, skaidrūs, turtinga kalba ir savitu stiliumi pasižymintys laiškai padeda „prisiliesti“ prie kaimo žmogaus harmonijos su gamta fenomeno. Koks paprastas tada darosi gyvenimo prasmės paaiškinimas: reikia eiti kartu su metų laikais... Tas tikrumas juk yra svarbiau už spalvotą kaleidoskopą.

Knygos pasakojimą gražiai iliustruoja bei pratęsia fotomenininkų Algimanto ir Mindaugo Černiauskų fotografijos.

Henrikas Gudavičius. Laiškai iš kaimo. – Vilnius: Bernardinai.lt, 2014.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.