„Kristupo Kalėdos“ išskleis kerinčią melodijų girliandą

Net dvylika žėrinčių koncertų Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje papuoš ir praskaidrins gražiausias metų šventes. Gruodžio 11-31 dienomis „Kristupo Kalėdos“ kvies klausytis fado, bosanovos, salsos, tango melodijų bei jausmingų romansų, o Naujųjų išvakarėse surengs efektingą šviesos ir muzikos spektaklį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 8, 2014, 10:31 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:54 PM

Festivalį gruodžio 11-ąją 19 val. pradės Lenkijos džiazo legenda pianistas Włodzimierzas Nahorny kartu su savo trio, vokalistais Dorota Miśkiewicz ir Januszu Szromu. Nors jau įprasta, kad prieš didžiąsias metų šventes atlikėjai palepina gerbėjus savitomis populiariausių kalėdinių dainų interpretacijomis, šie muzikai pasirinko originalią programą – į prašmatnų džiazo rūbą įvilks tradicines lenkų dainas.

Džiazo patriarcho, kompozitoriaus, pianisto kūryba keri melomanus poetiškumu, gebėjimu paliesti ploniausias sielos stygas. Tai puikiai žino ir įkūnija ilgamečiai muziko bendražygiai – būgnininkas Piotras Biskupski ir kontrabosininkas Mariuszas Bogdanowiczius.

Kartu su Lenkijos institutu rengiamame koncerte instrumentinį kolektyvą papildys išskirtinio talento vokalistė, smuikininkė, kompozitorė, dainų kūrėja D.Miśkiewicz.

Žymaus lenkų saksofonininko dukra savo muzikinį kelią pradėjo kaip smuikininkė, tačiau greitai suprato, jog labiausiai jai patinka dainuoti.

Atlikėja dėl jausmingumo, visapusiško muzikinio išsilavinimo, melodingų dainų kritikų prilyginama tokioms dainininkėms kaip Nora Jones ir Diana Krall.

D.Miśkiewicz diskografijoje – jau penki soliniai albumai, o scena ji dalijosi su tokiomis muzikos pasaulio žvaigžsėmis kaip Cesaria Evora, Louiass Winsbergas, Ewa Bem, Stefano Bollani ir daugeliu kitų.

Kitas vakaro vokalistas J.Szromas savęs ieškojo studijuodamas fortepijoną, trimitą, vargonus.Tačiau meilė džiazui nugalėjo. Nusprendęs siekti savo svajonės, J.Szromas pradėjo džiazo ir populiariosios muzikos studijas prestižiniame K.Szymanowskio universitete. Pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų – džiazo leidinio „Jazz Forum“ 2010 metų vokalisto titulą, atlikėjas dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose.

Gruodžio 18 d. 18 val. ir gruodžio 20 d. 19 val. scenoje karaliaus fado. Jausmingas portugalų dainas atliks šios šalies pasididžiavimas – penkiolikmetė Mara Pedro. Tarsi brangakmenis ji spindi nesuvaidintu nuoširdumu, pakeri šilkiniu balsu, o atskleisti pietietiškų melodijų grožį dainininkei padeda nuoširdi meilė fado.

Gruodžio 20 d. 16 val. į koncertą kvies dainininkė Evelina Sašenko. Paengusii rinktinių kalėdinių dainų puokštę kartu su pianistu Pauliumi Zdanavičiumi, kontrabosininku Eugenijum Kanevičiumi, būgnininku Martynu Lukoševičiumi, ji tikisi priminti, kaip smagu ir rašyti, ir gauti nuoširdžius kalėdinius atvirukus. O gruodžio 27 d. 18 val. atlikėja įskels tikrą tango liepsną. Scenoje ją lydės akordeonistas Nerijus Bakula bei pianistas Paulius Zdanavičius.

Gruodžio 27 d. 15 val. šventė laukia fortepijono muzikos mėgėjų. Vakaro solistas pianistas Mantautas Katinas, ryškaus, savito stiliaus atlikėjas, baigęs elitines studijas Didžiojoje Britanijoje, surengęs daugybę pasirodymų užsienio šalyse, pripažįsta, jog smagiausia jam koncertuoti Lietuvoje. Pianistas atliks N. Metnerio, B. Dvariono, C. Debussy ir A. Skriabino kompozicijas.

Jaukaus saloninio muzikavimo tradiciją gruodžio 28 d. 15 val. kvies prisiminti romansų karalienė Liuba Nazarenko jau gražia „Kristupo Kalėdų“ tradicija tapusiame savo koncerte. Programoje skambės XIX a. pabaigos – XX a. pradžios miesto, saloniniai, senoviniai ir kitokie rusų romansai.

Tą pačią dieną 18 val. scenoje siaus Lotynų Amerikos ritmai. Tiesa, koncerto svečias – vokalistas ir gitaristas, italas Antonio Palmisani – pasiryžęs supažindinti lyriškąja salsos žanro atmaina.

Padėti pajusti daugialypę Pietų Amerikos skonių paletę A. Palmisani padės kontrabosininkas Gediminas Svilas, perkusininkai Pavelas Žemoitinas ir Gediminas Stankevičius, pianistas Linas Karaliūnas ir saksofonininkas Vilius Streckis.

Gruodžio 29 d. 18 val. kelionę po Pietų Ameriką pratęs „Kalėdinė bosanovų girlianda“. Vokalistė Giedrė Kilčiauskienė, pritariant instrumentinei grupei, tarsi pasakos istorijas braziliškais ritmais.

Gražiausių prancūziškų dainų kolekcija gruodžio 30 d. 18 val. ir 20.30 val. pasidalins gitaristas, kompozitorius bei vokalistas Chrisas Ruebensas kartu su savo ansambliu. Prancūzijai neabejingo atlikėjo šventinėje programoje „Cafe de Paris“ skambėsiančios dainos iš E. Piaf, J. Brelio ir kitų garsenybių repertuaro primins, koks žavus ir elegantiškas svajonių miestas Paryžius.

2015–ųjų išvakarėse, gruodžio 31 d. 17 ir 20 val., festivalis pakvies į charizmatiško danų smuikininko Mikkelio Futtrupo ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) koncertą. Jie parengė išskirtinį pasirodymą, kuriame ne tik prisiminsite gražiausias praėjusių metų akimirkas, bet ir atrasite iš naujo A. Vivaldi šedevrą „Metų laikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.