LNOBT kviečia švęsti su argentiniečių tenoru Jose Cura

Naujųjų metų proga Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras rengia ypatingą vakarą. Gruodžio 31-ąją iškilmingame koncerte operos mėgėjai išgirs vieną skambiausių pasaulio tenorų José Cura.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-08 16:08, atnaujinta 2018-01-19 16:25

Skiriamuoju šio solisto ženklu laikomas jo „tamsaus aksomo“ spalvos balsas. Charizmatiškas dainininkas pasaulyje garsėja originaliomis operų herojų interpretacijomis ir nešabloniškais koncertiniais pasirodymais.

Tačiau J. Cura nėra vien operos žvaigždė. Jis kuria muziką, diriguoja, sulaukė sėkmės ir kaip operos režisierius bei scenografas, taigi tai – vis įvairialypis kūrėjas, perteikiantis muziką taip, kad ji ne tik džiugintų, bet ir praturtintų.

Po kompozicijos ir orkestro dirigavimo studijų gimtajame Rosarijaus mieste (Argentina) 1984 m. J. Cura persikėlė į Buenos Aires. Kad geriau pažintų teatro gyvenimą, 1984–1988 m. jis dirbo „Teatro Colón“ chore, viename profesionaliausių teatrinių kolektyvų. 1991 m. J. Cura atvyko į Europą ir pradėjo čia savo legendinę dainininko karjerą, o 1999 m. vėl ėmėsi dirigavimo.

Su Londono, Vienos ir Vengrijos filharmonijų, „Sinfonia Varsovia“, Toscanini’o ir kitais orkestrais jis atliko operas ir simfoninės muzikos kūrinius. Menininkas išleido kelis puikius garso įrašus, tarp jų – įspūdingą Sergejaus Rachmaninovo Antrosios simfonijos, apie kurią „Classical Music Editor“ atsiliepė taip: „Per gana trumpą laiką išgirdau kelis šio kūrinio įrašus. Mariso Jansono ir Sankt Peterburgo orkestro įrašas natūralesnis, bet jam trūksta J.Curos impulsyvumo. Kurtas Sanderlingas Vienos filharmonijos orkestrui diriguoja gerokai platesniais mostais, bet jie kelia kur kas mažiau emocijų. 1960 m. įrašytas Jevgenijaus Svetlanovo darbas, ko gero, artimiausias J.Curos versijai. Tai atlikimas, apie kurį svajojama, bet nesitikima, kad pavyks įgyvendinti.“

2007 metais J. Cura debiutavo kaip operos režisierius ir scenografas. Rampos šviesas išvydo jo spektaklis „Komedija baigta“ („La Commedia è finita“), sukurtas pagal Ruggero Leoncavallo operą „Pajacai“ ir talentingai sujungęs muziką, šokį ir pantomimą.

2010-aisiais „Badisches Staatstheater“ teatre (Karlsrūhė, Vokietija) J. Cura režisavo Camille’io Saint-Saënso operą „Samsonas ir Dalila“, sukūrė jos scenografiją ir atliko joje pagrindinį vaidmenį. Naujoviška šio klasikinio prancūzų kūrinio inscenizacija, pasak žurnalo „Opernglas“, sulaukė didžiulės sėkmės. „Šis išskirtinis darbas išaugino trupei sparnus. Toks menas atneštų šlovę kiekvienam teatrui“, – rašė žurnalas.

Puikių publikos ir kritikų įvertinimų sulaukė 2012 metais įvairiuose teatruose J. Curos režisuotos operos „Kregždutė“, „Kaimo garbė“ ir „Pajacai“. Šie spektakliai įtvirtino jo kaip kūrybingo režisieriaus vardą. 2013-aisiais Buenos Airių „Colón“ teatre J.Curos pastatytas „Otelas“ tarptautiniu balsavimu buvo išrinktas kaip vienas labiausiai pavykusių tų metų teatro darbų.

Koncerte LNOBT taip pat dainuos Lietuvos operos scenos pažibos Jovita Vaškevičiūtė, Tadas Girininkas, scenoje pasirodys Irena Zelenkauskaitė ir Julija Stupnianek. Programoje dalyvaus ir LNOBT choras (vadovas Česlovas Radžiūnas), grieš LNOBT simfoninis orkestras. Vakaro dirigentas – Robertas Šervenikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.