Paroda primins garsiosios Druskininkų gydyklos architektą

Lietuvos nacionaliniame muziejuje ketvirtadienį pradės veikti paroda „Nežinomas žinomas architektas“, skirta šviesaus atminimo architekto Romualdo Šilinsko (1934-1995) 80-osioms gimimo metinėms.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2014, 1:48 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:44 PM

Parodoje eksponuojami šeimai priklausantys tapybos darbai, keli brėžiniai iš Vilniaus apskrities archyvo, nuotraukos ir brėžiniai iš Lietuvos nacionalinio muziejaus rinkinių.

Baigęs architektūros studijas Valstybiniame dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija), R. Šilinskas visuomenei tapo gerai žinomas savo architektūriniais projektais, tarp kurių - „Palangos“ restoranas Vilniuje (su Algimantu Zaviša, 1965 m.), Vilniaus geležinkelio stoties interjeras (1965 m.), sanatorija „Gintaras“ Palangoje (1975 m.), didžioji 200 vonių fizioterapijos gydykla Druskininkuose (1981 m.), už kurią jam suteiktas nusipelniusio architekto vardas ir valstybinis SSRS Ministrų Tarybos apdovanojimas, ir kt.

Paroda „Nežinomas žinomas architektas“ akcentuoja daug kam netikėtą šios neeilinės asmenybės pusę – aistrą tapybai. Jai architektas skyrė kone visą savo laisvalaikį. Mūsų dienas pasiekė šimtai per 15 metų nutapytų paveikslų, daugiau nei tūkstantis piešinių ir galybė eskizų.

Kūrėjas išbandė daug skirtingų stilistikų ir stengėsi laikytis architektūros bei erdvės proporcijų, aiškios kompozicijos, piešinio naivumo ir neišbaigtumo, perspektyvos ir jos išraiškos, kontrastų, aiškios jų dermės.

R. Šilinsko tapyboje visada ryškus buvo miesto siužetas. Mėgstamiausiu tapybos objektu tapo Vilnius – jį tapė iš natūros, iš laikraščiuose spausdintų fotografijų, atvirukų.

Paroda suskirstyta į tris dalis: pirmojoje eksponuojami R. Šilinsko sukurti Vilniaus atvaizdai, antrojoje – architekto projektai, pastatų nuotraukos ir kita medžiaga, o paskutinėje pateikiami apie 1990-1991 m. kurti piešiniai ir garso įrašas su autoriaus įgarsintomis žodinėmis piešinių kompozicijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.