„Redirected“ – pirmasis filmas, valstybei grąžinęs visą paramą

Pelningumo ir lankomumo rekordus viršijusi Emilio Vėlyvio režisuota juodoji komedija „Redirected“ tapo pirmuoju filmu Lietuvos kino istorijoje, valstybei grąžinusiu visą skolą už kūrimo metu suteiktą paramą. Iš viso „Redirected“ Lietuvos biudžetą per mokesčius papildė 2 mln. litų – tai yra tiek pat, kiek filmas gavo iš valstybės biudžeto. Filmo prodiuserių teigimu, tai puikus įrodymas, kad kino rėmimas gali ir turi būti ne valstybės labdara, o investicija.

Filmo „Redirected“ aktoriai.
Filmo „Redirected“ aktoriai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2014, 6:37 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:37 AM

Pasak „Redirected“ prodiuserės Astos Liukaitytės, mokesčių pavidalu filmo į biudžetą grąžinta suma – įrodymas, kad valstybei gali atsipirkti ir kultūros rėmimas. Jos teigimu, tai turėtų būti padrąsinimas ir kitiems kino kūrėjams aktyviau veikti, nebijoti pristatyti savo kūrybos platesnei auditorijai.

„Kol kas Lietuvoje kurti didelio masto filmus be valstybės rėmimo yra sudėtinga, o gauta parama – didelis įsipareigojimas kiekvienam šalies gyventojui. Vis dėlto būtent tai suprasdami kūrėjai siekia kuo efektyviau panaudoti gautas lėšas ir sėkmingai dirbdami gali grąžinti šią skolą su kaupu. Tikimės, kad ateityje bus remiama vis daugiau kultūros projektų, kuriuos vertinsime ne kaip labdarą, o kaip valstybės investiciją“, – teigia A.Liukaitytė.

Pasak filmo prodiuserės Daivos Jovaišienės, rėmimas – ne tik finansinė grąža, bet ir ilgalaikę naudą nešanti investicija. Prodiuserės teigimu, „Redirected“ žengė sėkmingą žingsnį pristatydamas lietuvišką kiną tarptautinėje kino rinkoje ir taip pralauždamas ledus tolesniems lietuviškiems kino projektams.

„Formuojant Lietuvos kino įvaizdį ir žengiant pirmus žingsnius labai svarbu užsienio publikai parodyti kokybišką ir patrauklų kiną, o žiūrėdami „Redirectes“ daugelis žiūrovų užsienio šalyse pirmą kartą pamatė lietuvišką kiną, kokybe konkuruojantį ir su Holivudo kino produkcija“, – sako D.Jovaišienė.

Jos teigimu, aukštos kokybės, tarptautinius kino standartus atitinkanti kino juosta „Redirected“ yra pirmas lietuviškas filmas, kurį pavyko parduoti tokiam dideliam skaičiui platintojų užsienyje – iš viso filmas bus parodytas 60 valstybių. Šiuo metu „Redirected“ jau pamatė kino gerbėjai Europoje, filmas taip pat bus rodomas Azijoje.

„Per premjeras užsienyje „Redirected“ pavyko sėkmingai įkopti į kino teatrų „topus“: Didžiojoje Britanijoje pagal salių užpildymą, Estijoje – pagal surinktas pajamas. Šie rezultatai – puikus paskatinimas užsienyje gautą pelną investuoti į dar geresnę filmo antrąją dalį“, – sako D.Jovaišienė.

„Redirected“ sukūrė prodiuserių kompanija „Kino kultas“. Sausį šalies kino salėse pasirodžiusi juodoji veiksmo komedija surinko 5,46 mln. litų pajamų ir tapo pelningiausiu bei žiūrimiausiu visų laikų Lietuvos filmu. Populiariausią kino juostą Lietuvos istorijoje pamatė daugiau nei 343 tūkst. žiūrovų. Lapkritį „Redirected“ buvo pristatyta užsienio kino teatruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.