Panevėžys perduos Lietuvos kultūros sostinės vardą Žagarei

Savaitgalį Panevėžyje vyks baigiamieji Lietuvos kultūros sostinės renginiai. „Cido“ arenoje visą savaitgalį truks kalėdinė mugė, kurioje penktadienio vakarą bus pastatyta Kultūros sostinės metus simboliškai įprasminsianti ledo skulptūra, o šeštadienį rengiamos iškilmingos Lietuvos kultūros sostinės vardo perdavimo iškilmės Žagarei.

Visus metus Panevėžys didžiavosi Lietuvos kultūros sostinės titulu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visus metus Panevėžys didžiavosi Lietuvos kultūros sostinės titulu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2014, 10:42 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:43 AM

„Kadangi pradėjome metus perėmę Kultūros medį bendrai, su visa miesto bendruomene, tai taip pat iškilmingai norime atiduoti tą titulą kitam miestui. Kviečiame visus į renginį lauko erdvėje, kur bus rodomas pasakojimas, kaip mes šiuos metus gyvenome, o galiausiai kartu su miesto meru perduosime medį Žagarei“, – Eltai sakė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė.

2014 m. šalies kultūros sostine buvęs Panevėžys kvietė įvairių pasaulio šalių atstovus atvykti į miestą ir pristatyti savąją kultūrą. Per vienuolika mėnesių panevėžiečiai turėjo progą pažinti 20 šalių – Kinijos, Japonijos, Baltijos šalių, Skandinavijos, Vidurio ir Rytų Europos regionų literatūrą, dailę, fotografiją, teatrą, kiną, muziką, nacionalinę virtuvę.

„Sudarydami programą siekėme, kad tai būtų ne tik pramogų, bet ir kultūros sostinė. Stengėmės, kad tai nebūtų keli dideli renginiai, bet ir kasdieninė veikla tiems žmonėms, kuriems nepatinka pramogos. Vienas labiausiai išskirtinių buvo teatrui skirtas renginys „Bonjour maestro“, kurio metu po daugelio metų pirmą kartą susitiko Juozo Miltinio mokiniai, dvidešimt metų neturėjome kultūrinės regioninės spaudos, o kultūros sostinės metais atgaivinome žurnalą „Senvagė“, išėjo du numeriai, labai linksmas ir šaunus buvo miesto gimtadienis, Vasario 16-osios koncertas visiems mums pažnaibė širdeles, labai daug renginių ėmėsi organizuoti bendruomenės, mokyklos“, – pasakoja L.Krasauskienė.

Tikimasi, kad daugelis šiemet užsimezgusių renginių Panevėžyje taps tradiciniai ir tęsis ne vienerius metus. 2014-ųjų Lietuvos kultūros sostinės biudžetas siekė apie 1 milijoną litų.

2015-ųjų Lietuvos kultūros sostine paskelbta Žagarė. Čia renginiai numatomi jau sausio mėnesį, tuomet duris atvers ir restauruoti Žagarės dvaro rūmai.

Planuojami 7 didelio formato renginiai – tai tradicinis Žagarės vyšnių festivalis, medžioklės trofėjų paroda, 27 Europos mažųjų miestelių chartijos narių suvažiavimas, kuriame dalyvaus po 10 atstovų iš kiekvienos šalies, litvakų susitikimas, sunkiosios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“, šou jaunimui su fejerverkais. Joniškio kultūros centras į Žagarę perkels respublikinę Adomo Varno tautodailės darbų parodą, šokių festivalį „Terpsichorės keliais“, jaunųjų kinomanų kūrybinę stovyklą. Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka į Žagarę planuoja perkelti „Poezijos pavasarį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.