Jaunimo teatro metraštininkas R. Karvelis pratęsė filmą

Rytoj Valstybinio jaunimo teatro didžiojoje scenoje bus pristatoma 4-oji aktoriaus Rimgaudo Karvelio dokumentinio filmo apie šį teatrą dalis, skirta 1995–2005 metams. Unikalios dokumentinės juostos „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ tęsinį filmo sumanytojas ir režisierius R.Karvelis kūrė su senąja komanda, ištikimais filmo bendraautoriais – operatoriumi ir montažo režisieriumi Vidmantu Gaigalu bei filmo montuotoju, garso operatoriumi Deiviu Sarapinu.

81 metų aktoriui R.Karveliui bendraamžiai pavydi kūrybingumo ir energijos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
81 metų aktoriui R.Karveliui bendraamžiai pavydi kūrybingumo ir energijos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:15 AM

Filmą įgarsino pats R.Karvelis. 81 metų ilgametis Jaunimo teatro aktorius savo veikla ne tik žavi teatro visuomenę, bet ir kelia pavydą tiems, kurie išėję į pensiją neturi kuo užsiimti.

Pluša jau šeštus metus

Visą gyvenimą kaupęs ir rinkęs Jaunimo teatro archyvą, pats prisidėjęs prie spektaklių filmavimo ir fotografavimo, R.Karvelis jau daugiau kaip penkerius metus pluša prie savo idėjos – sukurti 5 dalių dokumentinį filmą apie Jaunimo teatrą.

2011-aisiais pasirodė pirmoji, o 2016-aisiais tikimasi pristatyti paskutinę dalį, apžvelgsiančią naujausią Jaunimo teatro istorijos etapą. Pradėjęs kurti filmą R.Karvelis susidūrė su įvairiausiais sunkumais.

Istoriją papildė dabartis

Solidaus projekto finansavimu pasirūpino Jaunimo teatras ir Kultūros ministerija, skyrusi aktoriui individualią stipendiją.

Filmo autoriai daug laiko atrinkinėjo archyvinę medžiagą, rašė scenarijų, filmavo papildomus interviu. Ilgas ir kruopštus darbas vyko montažinėje kartu su kompiuterinės grafikos specialistu.

Viename interviu R.Karvelis prisipažino, kad tik susidūręs su šiuo „juodu darbu“ įvertino dokumentinių filmų režisierių triūsą.

Šviesaus atminimo kino kritikas Skirmantas Valiulis, dalyvavęs pirmosios filmo dalies premjeroje, rašė: „Jei ne ta archyvinė galera, iš ko būtų taip gyvai atkurta teatro istorija?

Įtikinamiau atrodo ir šiuolaikiniai komentuotojai – aktoriai, režisieriai, net pats R.Karvelis, kai fone matai krutančius epizodus iš senųjų spektaklių, o vėliau atsiranda ir sinchronas su spalva. Kad taip visi teatrai būtų turėję po tokį aistringą metraštininką!“

Atgis permainų epocha

Ketvirtoje filmo dalyje žiūrovai išvys sudėtingą teatrui periodą. Praėjus penkeriems metams po Nepriklausomybės atgavimo, tiek šalyje, tiek jos kultūros institucijose vis dar vyravo suirutė.

Teatre nekart keitėsi vadovai, o su jais – ir repertuaro kryptys. Bet šiuo pokyčių laikotarpiu savo pirmuosius spektaklius pristatė režisieriai Ignas Jonynas ir Cezaris Graužinis, teatro meno vadovu tapo Algirdas Latėnas – jis papildė Jaunimo teatro aktorių gretas 1995-aisiais studijas baigusiais aktoriais.

R.Karvelis stengėsi, kad dokumentinis filmas būtų kuo įdomesnis šiuolaikiniam žiūrovui, todėl nuotraukas ir ištraukas iš spektaklių papildė pokalbiais su tuo metu teatre dirbusiais menininkais.

Žiūrovai išvys aktorius Remigijų Vilkaitį, A.Latėną, Kristiną Kazlauskaitę, Violetą Podolskaitę, Povilą Budrį, Rolandą Kazlą, Aleksą Kazanavičių, Gediminą Storpirštį, Tomą Kizelį, režisierius I.Jonyną, C.Graužinį, Vitalijų Mazūrą. Ketvirtoje filmo dalyje žiūrovai išgirs šviesaus atminimo režisierės Dalios Tamulevičiūtės mintis po spektaklio „Memuarai“ (1999 m.). 

Dokumentinio filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ 4-oji dalis Valstybiniame jaunimo teatre bus pristatoma gruodžio 14 d. 16 val. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?