Kokią įtaką knygos padarė garsių žmonių gyvenimui?

Ką skaito plaukikė Rūta Meilutytė, dainininkė Jurga Šeduikytė, aktorius Valentinas Masalskis ir pulkas kitų garsenybių? Ką jie pataria skaityti? Tai galima sužinoti apsilankius Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje.

Parodoje „Asmenybė ir knyga“ galima sužinoti, ką skaito ir kitiems pataria perskaityti garsūs Lietuvos žmonės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Parodoje „Asmenybė ir knyga“ galima sužinoti, ką skaito ir kitiems pataria perskaityti garsūs Lietuvos žmonės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Dec 13, 2014, 2:12 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:36 AM

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje veikia paroda „Asmenybė ir knyga“. Bibliotekos darbuotoja Vytautė Šapokaitė-Samulėnienė bendravo su garsiais Lietuvos žmonėmis, klausė jų apie mėgstamas knygas.

17-os menininkų, dainininkų, sportininkų, verslininkų ir kitų sričių žinomų žmonių mintys ir nuomonės sugulė į parodos stendus. Parodą jau galima aplankyti. Oficialus jos pristatymas vyks gruodžio 17 dieną. Jo metu režisierius Audrius Stonys pakvies į naujausio savo filmo „Avinėlio vartai“ peržiūrą ir pakvies diskutuoti apie knygas.

Nustebino R.Meilutytė

V.Šapokaitė-Samulėnienė pasakojo, kad suko galvą, kaip populiarinti knygas, kaip žmonėms priminti apie malonumą skaityti.

„Garsūs žmonės daugeliui yra autoritetas. Sumaniau jų paklausti, kokios knygos paliko įspūdį vaikystėje, ką patartų skaityti kitiems, kokios citatos ir herojai užstrigo visam gyvenimui“, – pasakojo bibliotekininkė.

Anketas su 7 klausimais kaunietė išsiuntė daugybei žmonių. Kai kurie į jas taip ir neatsakė. Kiti nuoširdžiai sutiko dalyvauti apklausoje.

„Ypač nudžiugino plaukinė Rūta Meilutytė. Ji pati atvyko į biblioteką, atsakė į klausimus ir nusifotografavo prie bibliotekos. Nuostabu, kad tokia užsiėmusi mergina neliko abejinga mūsų prašymui“, – pasakojo V.Šapokaitė-Samulėnienė.

Semiasi gyvenimo išminties

R.Meilutytė prisipažino, kad įsimintiniausia jos viso gyvenimo knyga kol kas yra Antoine’o de Saint-Exupery „Mažasis princas“.

„Šioje knygoje fantazija, nuoširdumas ir nuostaba yra neatskiriamai ir prasmingai susipynę su gyvenimiška išmintimi. Ji moko pažinti ne tik gėrį ir grožį, bet ir tuštybę, kvailumą, susimąstyti apie asmeninę atsakomybę, žmogiškųjų santykių prasmę ir pilnatvę“, – įsitikinusi olimpinė čempionė.

Paprašyta trimis žodžiais apibūdinti knygą ir skaitymą, sportininkė sakė, kad jai tai yra nuostaba, pažinimas ir tobulėjimas.

Tapo gyvenimo šūkiu

Bibliotekos lankytojai gali sužinoti ir daugybės kitų žinomų žmonių mintis apie knygas.

Verslininkui Iljai Laursui visam gyvenimui įspūdį paliko Jules'o Verne’o „Penkiolikos metų kapitonas“, nes jis pasimokė, jog jei nori ką nors pasiekti, nei amžius, nei aplinkybės negali sutrukdyti.

Įsimintiniausia citata verslininkui yra žodžiai „A journey of 2000 miles starts with a single step“ – „Dviejų tūkstančių mylių kelionė prasideda nuo pirmojo žingsnio“.

Rašytoja Kristina Sabaliauskaitė mano, kad jei norime suvokti patys save, iš kur atėjome, kas su mumis per pastarąjį šimtmetį atsitiko ir kodėl mus kaip tautą vis dar kamuoja tam tikras potrauminis sindromas, pataria perskaityti tris knygas – Czeslavo Miloszo „Isos slėnį“, Balio Sruogos „Dievų mišką“ ir Ričardo Gavelio „Vilniaus pokerį“.

„Šiose trijose knygose – visas Lietuvos XX amžius“, – mano K.Sabaliauskaitė.

O žurnalistas Rytis Zemkauskas įsitikinęs, kad skaitymas nuostabus ir dėl to, jog skaitantis žmogus nekariauja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.