Džiazo legendos V. Ganelino jubiliejus švenčiamas be jo

Šiandien sostinės Rūdininkų knygyne Lietuvos džiazo pažibos improvizacijų vakaru pagerbs 70-metį Izraelyje minintį džiazo klavišininką, kompozitorių bei pedagogą Viačeslavą Ganeliną.

V.Ganelinas šiandien mini 70-metį.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
V.Ganelinas šiandien mini 70-metį.<br>V.Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Dec 17, 2014, 8:09 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:44 AM

Maestro didelę savo gyvenimo dalį praleido Vilniuje, čia parašė daug reikšmingų kūrinių, komponavo kinui ir teatrui, subūrė legendinį GTČ – V.Ganelino, Vladimiro Čekasino ir Vladimiro Tarasovo – trio, kuris davė galingą impulsą Lietuvos džiazo mokyklai, įsitvirtino pasaulio džiazo istorijoje, plačiai gastroliavo.

„Turime prisiminti ir mylėti mums brangius žmones ne tik tuomet, kai jų netenkame. V.Ganelino jubiliejus – reikšmingas įvykis ne tik man, bet ir visiems Lietuvos džiazo kūrėjams“, – teigė šiandieninio sambūrio knygyne sumanytojas, ilgametis V.Ganelino scenos partneris perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

„Jauni muzikantai gal mažai matė gyvai grojantį GTČ, neturėjo galimybių pajusti jo meno traukos taip, kaip mano karta, – svarstė Arkadijus. – Aš pirmą sykį išgirdau V.Ganelino trio dar būdamas 17-kos metų Rusijoje – jau tada jis mane sužavėjo, o Lietuvoje kasmet eidavau į naujamečius trio koncertus, sekiau jo veiklą. Man buvo didžiulis impulsas matyti, girdėti, suprasti grojantį V.Ganeliną, augti su juo. Mes turtingi Lietuvoje ir tuo, kad jis čia buvo, dėstė ir iki šiol atvažiuoja pagroti“.

Pastarąjį kartą V.Ganelinas lankėsi Lietuvoje šį rudenį, festivalio „Vilnius Jazz“ metu. Maestro pristatė festivalyje kartu su Izraelio muzikantais ir A.Gotesmanu viena įspūdingiausių šių metų projektų, buvo apdovanotas „Vilnius Jazz“ prizu „Už indėlį į Lietuvos džiazo kultūrą“.

V.Ganeliną sujaudino grįžimas į Lietuvos rusų dramos teatrą, kur įvyko jo projekto premjera. Mat šiame teatre maestro ilgus metus dirbo muzikos skyriaus vedėju. „Čia bendravau su daugybe žmonių, kaupiau patirtį, iš kurios susiformavo dabartinis mano gyvenimas“, – pasakojo jubiliatas. – Gyvenimas nueina, bet iš jo neišplėši to, kas buvo. Man visada malonu sugrįžti į Lietuvą“.

Nuo 1987-ųjų V.Ganelinas kuria muziką ir dėsto Izraelyje. 2005 metais jam buvo įteiktas prestižinis „Landau Prize“ už nuopelnus šios šalies džiazui. Maestro įnašas į Lietuvos kultūrą yra įvertintas Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi, „Vilnius Jazz“ festivalio bei Muzikų sąjungos prizais.

V.Ganelino 70-mečiui skirtas džiazo improvizacijų vakaras Vilniaus Rūdininkų knygyne vyks gruodžio 17 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.