Tradicinėje Kalėdų muzikos šventėje bus naujovių

Lietuvos nacionalinė filharmonija klausytojus pakvies į Kalėdų muzikos savaitę, kurioje scena trauks akį ir paveikslais bei artistų judesiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė („Sostinė“)

Dec 20, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:21 PM

Gruodžio 26–28 d. Filharmonijos Didžiojoje salėje vyksiantis šventinis festivalis neapsiribos, kaip dažniausiai būna, populiariąja klasika.

Į kalėdinį meistrų melodijų kaleidoskopą įsipins ir jaunimo eksperimentų.

Pasveikins giesmėmis

Tradicinė šventė Filharmonijoje prasidės teatralizuotu koncertu visai šeimai. Poetiškoje programoje „Skamba Betliejaus varpai“ susilies „Ąžuoliuko“ choro, gitaros, fortepijono, vargonų garsai.

Keli įvairaus amžiaus „Ąžuoliuko“ mokyklos chorai pasveikins švenčių sulaukusius klausytojus Kalėdų giesmėmis.

Iš vaikų šventės estafetę kitą dieną perims Lietuvos kamerinis orkestras, vadovaujamas smuikininko Sergejaus Krylovo. Jo „Kalėdų susitikimų“ cikle viešės jauna italų pianistė Beatrice Magnini.

Atlikėja yra pelniusi 20 įvairių konkursų pirmųjų premijų, pasirodo elitinėse pasaulio salėse, tarp jų – Londono „Wigmore Hall“, Milano G.Verdi, Pekino nacionalinio menų centro salėje.

Susitikimui su lietuvių publika pianistė parengė Wolfgango Amadeaus Mozarto Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 12. Vakare taip pat grieš publikos numylėtinis S.Krylovas, liesis geniali Edvardo Griego, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi muzika.

Įlies šiuolaikiško skambesio

Vieną originaliausių programų publikai pristatys jauno kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto vadovaujamas kolektyvas  „NI&Co“.

Per 8 gyvavimo metus jis sulaukė pripažinimo daugelyje Europos šalių ir už Atlanto. Ansamblio skiriamasis bruožas – dėmesys scenos įvaizdžiui, siekis derinti muziką ir judesį.

 „NI&Co“ repertuaro pagrindas – minimalistinė kūryba. Dažniausiai ansamblis griežia šiuolaikinės jaunimo kultūros dvasia paženklintus G.Gelgoto kūrinius.

Atlikėjams neįprastas užduotis kelianti lietuvio kūryba domina ir madingus Vakarų festivalius. Ji jau skambėjo Baltijos muzikos festivalyje Uzedome, Šlėzvigo-Holšteino (Vokietija), Verbjė (Šveicarija) ir kituose festivaliuose.

Šiemet G.Gelgotas buvo kviestinis Verbjė festivalio kompozitorius, ir jame buvo apdovanotas prizu „Neva Foundation“.

Kompozitorius ir jo bendražygiai iš  „NI&Co“ yra baigę prestižines Europos muzikos mokyklas, tad įveikia bet kokius muzikinius barjerus.

Kalėdų koncertui virtuozai parengė vientisą G.Gelgoto kompoziciją, sudarytą iš įvairių jo kūrinių.

Be to, skambės minimalizmo klasikų Philipo Glasso, Johno Tavenerio, Johno Corigliano, Maxo Richterio muzika.

Jungs muziką ir dailę

Kalėdų muzikos savaitę vainikuos „Pasauliniai meno šedevrai“.

Tai ansamblio „Musica humana“ 40 metų kūrybinės veiklos sukakčiai skirto menų projekto „Dailės ir muzikos kūrėjų vizijos“, sumanyto ansamblio meno vadovo profesoriaus Algirdo Vizgirdos, dalis.

Koncerte skambės spalvinga Vakarų ir lietuvių klasikų muzikos programa, bus rodomos dailininko Alberto Krajinsko parengtos meno šedevrų vaizdo projekcijos.

Kalėdų muzikos savaitės renginiai Filharmonijos Didžiojoje salėje – guodžio 26–28 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.