Kelio į Just. Marcinkevičiaus tėviškę pažymėti neleista

Kitąmet poetui Justinui Marcinkevičiui būtų suėję 85-eri. Norėdama pagerbti savo kraštietį Prienų savivaldybės taryba 2015-uosius planuoja paskelbti Just. Marcinkevičiaus metais.

Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Anilionytė

Dec 21, 2014, 10:47 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:19 PM

Parodoje Prienų Justino Marcinkevičiaus bibliotekoje eksponuojamos nedaug kam matytos poeto šeimos ir draugų nuotraukos. Prieš dvejus metus čia įrengtas Just. Marcinkevičiaus memorialinis kambarys.

„Kaip yra pasakiusi profesorė Viktorija Daujotytė, Just. Marcinkevičius turi amžinuosius namus Prienuose, savo vardo bibliotekoje. Mes tuo labai džiaugiamės. Čia yra ir memorialinis jo kambarys, ir pristatytos visos naujausios knygos – kritikos ir kūrybos“, – sakė Prienų Just. Marcinkevičiaus bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė.

Prienų taryba ketina savivaldybėje 2015-uosius paskelbti Just. Marcinkevičiaus metais. Jie bus minimi parodomis, poezijos skaitymais, literatūrinėmis kompozicijomis, dainų vakarais. Poeto gimtadienio išvakarėse, kovo 10-ąją, Prienuose įvyks jam skirta konferencija.

Svarstoma įkurti poeto muziejų jo tėviškėje Važatkiemyje. Anot Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Algio Marcinkevičiaus, šiame muziejuje turėtų atsispindėti aura, kurioje augo poetas.

Just. Marcinkevičiaus gimtinėje pernai prieniečiai atidengė paminklinį akmenį. Kelyje Kaunas–Prienai norėta pastatyti ir rodyklę į Just. Marcinkevičiaus tėviškę Važatkiemyje – tokių rodyklių į Lietuvai nusipelniusių žmonių tėviškes keliuose nemažai, tačiau Susisiekimo ministerijos ir automobilių kelių direkcijos valdininkai prieniečiams rodyklės statyti neleido. Esą toks ženklas padidintų vizualinę taršą ir blaškytų vairuotojus.

Prienų savivaldybės prašymas buvo atmestas kategoriškai. „Nesuvokiama, kodėl galima pažymėti kaimo turizmo sodybas, o kaip nuvažiuoti į Just. Marcinkevičiuas tėviškę – ne“, – stebėjosi Just. Marcinkevičiaus atminimo įamžinimo komisijos narė Ramutė Šimukauskaitė.

Poetas, dramaturgas, vertėjas, „tautos balsu“ vadintas Just. Marcinkevičius mirė 2011 m vasario 16-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.