Austrijoje įsikūrę lietuviai muzikantai padeda kurti jaunimui

Du jauni muzikantai, baigę studijas užsienyje, sugalvojo padėti Lietuvoje gyvenantiems talentingiems jaunuoliams. Jie inicijavo konkursą ir festivalį „Kalėdinis Vilnius“.

Du jauni muzikantai, baigę studijas užsienyje, sugalvojo padėti Lietuvoje gyvenantiems talentingiems jaunuoliams ir inicijavo konkursą bei festivalį „Kalėdinis Vilnius“.<br>K. Vanago (BFL) nuotr.
Du jauni muzikantai, baigę studijas užsienyje, sugalvojo padėti Lietuvoje gyvenantiems talentingiems jaunuoliams ir inicijavo konkursą bei festivalį „Kalėdinis Vilnius“.<br>K. Vanago (BFL) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Petrulienė, LRT televizijos naujienų tarnyba

Dec 23, 2014, 10:17 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 12:20 PM

Smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas, baigę studijas Vienoje, sugalvojo, kad talentingiems Lietuvos vaikams labiausiai trūksta gerų instrumentų. Keliasdešimt tūkstančių litų kainuojančių smuikų, ar violončelių dažnai tėvai neįgali nupirkti.

„Jie turi kažkokius smuikus, violončeles, bet jie nėra sutvarkyti pagal aukštą standartą. Ir kai pradėjome patys tokiais instrumentais groti Austrijoje, kilo idėja ir į Lietuvą jų atvežti“, – sako D. Dėdinskaitė, forumo „Ars Lituanica“ iniciatorė.

Abu muzikantai Lietuvoje surengė forumą „Ars Lituanica“. Keturi nugalėtojai kaip premijas metams gavo Lietuvos ir Vokietijos meistrų instrumentus su galimybe juos išsipirkti. Taip pat organizatoriai nugalėtojams įteikė naujų stygų komplektus, vedė meistriškumo kursus.

„Gavau ir fotosesiją, gavau koncertų filharmonijoje. Dar kas labai gerai, kad buvo meistriškumo kursai. Tas konkursas – tai praktiškai man ant lėkštutės buvo padėta visa reikalinga informacija ir aš tik atėjau ir ją pasiėmiau“, – sako laureatas Augustas Gocentas.

Forumo „Ars Lituanica“ laureatai sekmadienį grojo Vytauto Kasiulio dailės muziejuje. Šis koncertas – pirmasis festivalio „Kalėdinis Vilnius“ vakaras. Konkurso organizatoriai yra ir festivalio rengėjai. Pasak Austrijoje gyvenančių D. Dėdinskaitės ir G. Pyšniako, jie dažnai su kolegomis svarsto, kodėl turi rengti programas tik koncertams užsienyje.

„Norim juos pristatyti Lietuvos publikai, kad išgirstų, kokius puikius muzikantus mes turime čia, Lietuvoje“, – sako festivalio vadovas G. Pyšniakas.

Dar šeši festivalio „Kalėdinis Vilnius“ koncertai vyks Kasiulio dailės ir Taikomosios dailės muziejuose, taip pat Mokslų akademijos salėje. Pasak organizatorių, pinigus, surinktus už bilietus, jie taupys kitų metų forumui ir skirs talentingiems muzikantams paremti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje