Jaunos kūrėjos spektaklis šokiruos atvirumu

Viena pažintis. Begalė variantų. Nicko Payne’o „Spiečius“ – šokiruojanti pjesė apie neribotas žmonių galimybes, pasirinkimo laisvę ir draugystę.

Aktoriai B.Vasauskaitė ir E.Žemaitis įtemptai repetuoja spektaklį „Spiečius“.<br>L.Vansevičienės nuotr.
Aktoriai B.Vasauskaitė ir E.Žemaitis įtemptai repetuoja spektaklį „Spiečius“.<br>L.Vansevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė ( „Sostinė“)

Jan 3, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 4:16 AM

Kiekvienas tikriausiai esame patyrę jausmą, kad kažkur vieną ar kitą dalyką jau esu matęs, kad ir vėl išgyvenu tokią pat situaciją. Kiekvienas galėtų prisiminti akimirkų, kai norėjosi sustabdyti laiką arba jį pasukti atgal ir viską pradėti iš pradžių, kiekvienam buvo kilęs klausimas: „Kas būtų, jeigu?“

Klausimų po spektaklio „Spiečius“ greičiausiai kils dar daugiau. Į dalį jų bando atsakyti kvantinę fiziką tyrinėjantys mokslininkai, keldami įvairias teorijas, kuriomis paremtas ir N.Payne’o pjesės „Spiečius“ („Constellations“) siužetas.

Intriguojančio režisierės Eglės Kižaitės spektaklio „Spiečius“ premjera numatyta sausio 6 ir 7 dienomis. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.

Šokiruoti žada atvirumas

Iš pirmo žvilgsnio paprasta istorija apie tai, kaip Jis sutiko Ją, virsta rimtu galvosūkiu. Buitiniai dviejų žmonių santykiai čia narpliojami per multivisatos teorijos prizmę, kurioje dabartis nuolat perrašoma.

„Šiais laikais, kai cinizmas ir sarkazmas yra bendravimo ir saviraiškos etalonas, parodyti žmonėms itin intymią, asmenišką ir nuoširdžią istoriją tampa tikru iššūkiu.

„Spiečiuje“ šokiruos ne keiksmažodžiai ar nuogas kūnas, kaip jau tapo įprasta teatre, o atvirumas. Nežinau, ar žiūrovai Lietuvoje tam pasiruošę“, – prieš premjerą svarstė režisierė E.Kižaitė.

Spektaklis „Spiečius“ – pavargusiam žiūrovui, kuris purtosi visų teatro kūrėjų, besistengiančių šokiruoti, išversti iš koto, išmušti iš vėžių.

Tai vaidinimas žiūrovui, kuris gyvenime yra patyręs meilę, ieško amžino ryšio su kitu. Tai kūrinys tam, kuris yra sutikęs merginą ar vaikiną pajuto, kad jie buvo susitikę kažkada anksčiau ir galbūt tai įvyko praėjusiame gyvenime, kuris niekuo nebetiki, bet vėl nori patikėti.

E.Kižaitė studijuoja režisūros magistrantūroje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jos darbas „Atleisk jiems – jie nežino, ką daro“ rodomas Keistuolių teatro repertuare. Druskininkų teatro festivalyje „Vasara“ pernai jis laimėjo žiūrovų simpatijų prizą.

Aktoriai turės būti tikslūs

„Spiečius“ bus intymus ir asmeniškas, tam reikės mikroskopinio aktorių tikslumo.

Merian vaidmenį kuria Benita Vasauskaitė, viena teatro laboratorijos „Atviras ratas“ įkūrėjų ir aktorių, Keistuolių teatro aktorė, trijų Auksinių scenos kryžių laimėtoja.

„Aktorių duetas šiame spektaklyje – malonus iššūkis, kuriam reikia specifinio pasirengimo. Ypač svarbus pasitikėjimas partneriu, juk visą laiką scenoje būsime tik dviese ir galėsime pasikliauti tik vienas kitu“, – sakė B.Vasauskaitė.

Rolando vaidmenį kuria Edgaras Žemaitis, teatro festivalyje „Tylos!“ kritikų pripažintas ryškiausiu savo kartos aktoriumi. Jis šiuo metu dirba Kauno nacionaliniame dramos teatre.

„Kvantine fizika domiuosi nuo 15 metų. Tai magiškas mokslas. Nuostabu, kad savo žinias galiu pritaikyti spektaklyje, kuris remiasi multivisatos teorija“, – kalbėjo E.Žemaitis.

Premjera – ir Brodvėjuje

„Spiečiaus“ prodiuserė Aušra Paukštytė ketverius metus dirbo filmų ir teatro vadybos srityje Londone. Grįžusi į Lietuvą ji rengia tarptautinį teatro debiutų festivalį „Tylos!“ ir užsiima nepriklausomų spektaklių vadyba.

„Pamačiusi pjesę „Constellations“ Londone prieš keletą metų, apimta šoko būsenos vaikščiojau miesto gatvėmis.

Tada pajutau, kad turiu šį darbą parodyti Lietuvoje“, – sakė A.Paukštytė.

N.Payne’o pjesė „Constellations“ šiuo metu repetuojama ir Niujorko Brodvėjaus teatre.

Jame pagrindinius vaidmenis kurs Holivudo aktorius Jake’as Gyllenhaalas ir britų aktorė, dukart prestižinio teatro apdovanojimo „Oliver“ nugalėtoja Ruth Wilson.

Spektaklio premjera Brodvėjuje numatyta sausio 13 dieną, o Vilniaus žiūrovai ją išvys savaite anksčiau.

„Spiečiaus“ premjera Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje – sausio 6 ir 7 d. 19 val. Bilieto kaina – 9,85 euro (34,01 Lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.