M.K.Čiurlionio metinių paminėjimo maratoną pradės proanūkis

Vilniaus rotušė kitą savaitę pakvies į pirmąjį Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 140-osioms gimimo metinėms skirtą renginį „Čiurlionis Vilniuje“.

Pianistas R.Zubovas puoselėja savo protėvio M.K.Čiurlionio palikimą.<br>Rengėjų nuotr.
Pianistas R.Zubovas puoselėja savo protėvio M.K.Čiurlionio palikimą.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-03 11:23, atnaujinta 2018-01-17 03:52

Šiais metais minime M.K.Čiurlionio gimimo 140-ąjį jubiliejų. Jam bus skirta daug svarbių renginių, projektų, įvykių Lietuvoje ir už jos ribų.

Skirtingais laikotarpiais interpretuojant šio menininko kūrybą ir gyvenimą išryškėja tam tikri akcentai. Ne išimtis ir mūsų laikas.

Pastaruoju metu daugiausia atgarsių sulaukusios M.K.Čiurlionio palikimo interpretacijos – britų režisieriaus Roberto Mullano vaidybinis filmas „Laiškai Sofijai“ ir lenkų baletmeisterio Roberto Bondaros bei kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus baletas „Čiurlionis“ – labiausiai gilinosi į kūrėjo asmenybę, siekė atskleisti žiūrovui jo charakterį ir psichologines savybes.

Šią tradiciją tęs pirmasis kūrėjo 140-osioms metinėms skirtas renginys „Čiurlionis Vilniuje“.

„Ar tau žinomas lietuvių judėjimas? Aš esu pasiryžęs visus savo buvusius ir būsimus darbus skirti Lietuvai“, – 1907-ųjų sausį rašė M.K.Čiurlionis savo broliui Povilui į Ameriką.

Menininkas buvo ką tik sugrįžęs iš Vilniuje surengtos Pirmosios lietuvių dailės parodos, ten susipažinęs su lietuviais dailininkais ir parodos organizatoriais, pamatęs energiją ir entuziazmą, kuriuo trykšta jaunoji Vilniaus inteligentija.

Šis pirmasis vizitas į Vilnių buvo lemtingas M.K.Čiurlionio gyvenime ir veikloje: nuo 1907 metų rudens apsigyvenęs istorinėje Lietuvos sostinėje M.K.Čiurlionis taps vienu pagrindinių kultūrinių to meto Vilniaus lietuviškųjų iniciatyvų įkvėpėjų ir aktyvių dalyvių.

M.K.Čiurlionio laiškai, jo mintys ir straipsniai, amžininkų atsiminimai apie menininko būdą, grojimą, bendravimą, reakcija į jo „įstabiuosius paveikslus“, taip pat senosios Vilniaus nuotraukos, M.K.Čiurlionio paveikslai ir muzika, sukurti kompozitoriui ir dailininkui nuolat migruojant tarp Varšuvos, Leipcigo, Druskininkų, Vilniaus ir Peterburgo, tapo atspirties tašku programos „Čiurlionis Vilniuje“ kūrėjams – pianistams Rokui Zubovui, Artūrui Anusauskui ir aktoriui Aidui Giniočiui.

Vakaro metu susipins akademinė ir džiazo muzika, gyvas žodis ir vaizdo instaliacijos. Taip pat bus pristatyti pagrindiniai jubiliejiniams M.K.Čiurlionio metams skirti akcentai.

Vakarą rengia M.K.Čiurlionio namai, bendradarbiaudami su Vilniaus miesto savivaldybe ir Vilniaus rotuše.

Vakaras „Čiurlionis Vilniuje“, skirtas menininko gimimo 140-osioms metinėms, vyks Rotušėje sausio 7 d. 18 val. Renginys nemokamas. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.