Trijų karalių dieną išaiškės, kas vertas „Aukso vainiko“

Tradiciškai Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją, Lietuvos nacionaliniame muziejuje vyks respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės.

Aukso vainikais galės pasipuošti geriausi meistrai.<br>Organizatorių nuotr.
Aukso vainikais galės pasipuošti geriausi meistrai.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 4, 2015, 10:17 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 2:33 AM

Konkursinių parodų ciklas, pradėtas 2005 metais, turėjo ypatingą uždavinį - išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose, savaip jas interpretuoti ir kurti.

Pastaraisiais metais ypač suklestėjo paprotinės liaudies dailės šakos: margučiai, sodai, Užgavėnių kaukės. Na, o tradicinė liaudies skulptūra ir kaip integrali kryždirbystės paminklų dalis, ir pati savaime visada buvo mūsų šalies pasididžiavimas.

Per devynerius konkurso metus geriausių vaizdinės dailės kūrėjų aukso vainikus užsidėjo keturi skulptoriai (vienas jų - Kazimieras Striaupa - net du kartus), dvi tapytojos ir dvi grafikės.

Taikomosios dailės šakose daugiausia vainikų - net penkis - laimėjo tekstilininkai: po du už juostas ir suvalkiečių kaišytines prijuostes, vieną - už lovatieses. Po vieną kartą buvo vainikuoti kalvis, keramikas, sodų ir margučių meistrės.

Nuo 2007 metų konkurse varžėsi ir kryždirbiai. Iš septynių vainikuotųjų du - Rimantas Zinkevičius ir Adolfas Teresius - yra iškovoję po du aukščiausius konkurso apdovanojimus - ir už kryždirbystės, ir už skulptūros kūrinius.

Šiais metais konkursas vyksta jau dešimtą kartą, ši sukaktis paskatino kartu su konkursine paroda pristatyti ir ankstesnių metų „Aukso vainiko“ laimėtojų kūrybą.

Trijų karalių šventės dieną - 2015 m. sausio 6 dieną - vertinimo komisija paskelbs nugalėtojus. Pirmųjų vietų laimėtojai - po vieną vaizdinės, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą - bus vainikuoti simboliniais „Aukso vainikais“ kaip geriausi 2014 metų liaudies meistrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.