Pirmasis LNDT kūrybinių vakarų ciklo susitikimas – su J.Vaitkumi

Minėdamas veiklos 75-metį, Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) rengia kūrybinių vakarų ciklą, skirtą režisieriams, dirbusiems ir tebedirbantiems Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Pirmasis kūrybinis vakaras sausio 15 d.  bus skirtas Jono Vaitkaus kūrybai. ir vyks LNDT Mažojoje salėje. Renginys nemokamas.

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre J.Vaitkus yra pastatęs beveik dvidešimt spektaklių.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionaliniame dramos teatre J.Vaitkus yra pastatęs beveik dvidešimt spektaklių.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 12, 2015, 12:53 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 8:37 AM

Šiuo metu LNDT rodomi keturi J.Vaitkaus sukurti spektakliai: „Stepančikovo dvaras“, „Fundamentalistai“, „Visuomenės priešas“ ir „Atžalynas“. Iš viso nuo 1989-ųjų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre J.Vaitkus yra pastatęs beveik dvidešimt spektaklių.

Sausio 15 dienos susitikime su režisieriumi dalyvaus su juo dirbantys aktoriai Arūnas Sakalauskas, Dalia Michelevičiūtė, Džiugas Siaurusaitis, Rasa Samuolytė, jaunosios aktorių kartos atstovas Petras Kuneika, kiti dabartiniai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros I kurso studentai, taip pat režisieriai, J.Vaitkaus mokiniai Oskaras Koršunovas, Agnius Jankevičius ir Tadas Montrimas. Susitikimą moderuos teatrologė Daiva Šabasevičienė.

Artimiausiais mėnesiais numatyti kūrybiniai vakarai, skirti režisieriams O.Koršunovui ir Gintarui Varnui. Visi susitikimai su teatro kūrėjais nemokami. Renginių laikotarpiu prie Didžiosios salės veiks parodos, skirtos minėtų režisierių kūrybai. Paroda, skirta režisieriui J.Vaitkui, jau atidaryta. Joje galima pamatyti nuotraukas iš pirmųjų režisieriaus spektaklių Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, iš dabartinių darbų, taip pat spektaklių programėles, kostiumų eskizus ir kita.

****

Režisierius J.Vaitkus (g. 1944), sukūręs daugiau kaip devyniasdešimt spektaklių, kiekvienu nauju darbu turtina ne tik savo teatro įvaizdį, bet ir aktoriaus meno, scenografijos, teatro muzikos sritis.

J.Vaitkus 1969–1974 m. studijavo Leningrado valstybiniame teatro, muzikos ir kinematografijos institute (dabar – Sankt Peterburgo valstybinė teatro akademija), 1974–1975 m. dirbo Šiaulių dramos teatro vyriausiuoju režisieriumi, 1975–1978 m. – Kauno valstybinio akademinio dramos teatro režisieriumi, o 1980–1988 m. – šio teatro vyriausiuoju režisieriumi. 1988 m. atvykęs į Vilnių, Vaitkus iki 1995 m. buvo Lietuvos valstybinio akademinio (dabar – nacionalinio) dramos teatro meno vadovu, o nuo 2008 m. vadovauja Lietuvos rusų dramos teatrui.

J.Vaitkus priklauso tradicijai, kurios pradininkai yra Konstantinas Stanislavskis, Vsevolodas Mejerholdas, Bertoldas Brechtas. Kurdamas eksperimentinio pobūdžio spektaklius, jis siekia ne tik išplėsti teatro ribas, bet, remdamasis klasikinio teatro pagrindais, naudodamas klasikinės teatro mokyklos metodus, kuo giliau prasiskverbti į kuriamo spektaklio turinį.

Daugiausia spektaklių J.Vaitkus sukūrė Kauno ir Vilniaus scenose, taip pat dirbo Šiauliuose, Klaipėdoje, keletą spektaklių pastatė užsienyje – Bostono, Stokholmo, Sankt Peterburgo, Kopenhagos, Oslo, Tokijo teatruose.

J.Vaitkaus spektakliai stilistiškai labai skirtingi, režisūrinius sumanymus jis įprasmina rinkdamasis pačią įvairiausią dramaturgiją. Visi jo spektakliai pasižymi raiškia koncepcija ir išradingomis formomis, nemažiau svarbi vieta tenka ir aktoriniams darbams. Tai byloja J.Vaitkaus režisūros modelių – politinio, socialinio, poetinio – įvairovę.

J.Vaitkus – aktyvus meninės traukos centras. Nuo pat kūrybinės veiklos pradžios jis mokėdavo teatru užkrėsti daugelį žmonių, jo dėka teatre vaidinti pradėjo žinomas Lietuvos kino aktorius Juozas Budraitis. Dirbant Kauno teatre jam buvo leista surinkti aktorių kursą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija). Nuo 1981-ųjų J.Vaitkus paruošė septynis aktorių kursus.

J.Vaitkus yra ir dramos režisūros specialybės Lietuvoje iniciatorius, parengęs du (1988–1993; 1999–2003 m.) režisierių kursus. Pirmojo režisierių kurso diplomantai O.Koršunovas, G.Varnas sėkmingai dirba Lietuvos teatruose. Pastaruoju metu nemažai kuria ir antrosios J.Vaitkaus režisierių laidos absolventai Agnius Jankevičius ir Albertas Vidžiūnas. Visi J.Vaitkaus mokiniai jau tapo savo mokytojo partneriais ir varžovais, be jų kūrybos neįmanoma įsivaizduoti šiuolaikinės Lietuvos teatro panoramos.

Nuo 1991 m. J.Vaitkus kaip pedagogas dirba ir užsienyje – yra buvęs Emersono koledžo (Masačūsetsas, JAV) Atlikėjų meno fakulteto vizituojančiu vaidybos dėstytoju. Nuo 1992 m. su pertraukomis dėsto Skandinavijoje, yra Oslo (Norvegija) valstybinės aukštosios teatro mokyklos (Staten Teater Högskole) vizituojantis vaidybos dėstytojas (1992–2002), taip pat dėsto Helsinkio (Suomija) valstybinėje aukštojoje teatro mokykloje (2000), Kopenhagos (Danija) nacionalinėje teatro mokykloje (2005) ir Krokuvos (Lenkija) teatro akademijoje (2005).

J.Vaitkui visais laikas rūpėjo išugdyti menininką asmenybę. Tai ryšku žvelgiant ne tik į mokinių režisierių darbus, bet ir į aktorių vaidybą – dauguma jo paruoštų aktorių pasižymi puikia fizine forma, geba dainuoti, šokti, groti įvairiais muzikos instrumentais, linkę į aktyvų savo ir kuriamo personažo dialogą. Tad teatro pedagogikos srityje J.Vaitkų taip pat galima laikyti reformatoriumi. Kartu su Eimuntu Nekrošiumi jie išplėtė aktorinės mokyklos sampratą ir visam Lietuvos teatrui atvėrė galimybes žengti į naujojo teatro erdvę.

J.Vaitkaus pastatymai Lietuvos nacionaliniame dramos teatre

1989 02 16 Antanas Škėma. Pabudimas. Dailininkas Jonas Arčikauskas, kompozitorius Vidmantas Bartulis

1989 09 27 Jonas Vaitkus. Dar kartą apie tą patį. Dailininkė Jūratė Paulėkaitė

1989 10 07 Jonas Vaitkus. Antosė ir varnėnas. Dailininkė Jūratė Paulėkaitė, kompozitorius Šarūnas Nakas

1990 04 13 Adomas Mickevičius. Vėlinės. Dailininkas Jonas Arčikauskas, kompozitorius Algirdas Martinaitis

1990 11 29 Joshua Sobol. Getas. Dailininkė Rasa Kriščiūnaitė, kompozitorius Feliksas Bajoras

1991 10 26 Feliksas Bajoras, Rimantas Šavelis. Dievo avinėlis. Dailininkas Jonas Arčikauskas

1992 03 12 Yukio Mishima. Markizė de Sad. Dailininkė Zita Gustienė

1994 06 28 Ingmar Bergman. Persona. Dailininkė Jūratė Paulėkaitė, kompozitorius Antanas Kučinskas

1995 02 04 August Strindberg. Sapnas. Dailininkas Jonas Arčikauskas, kompozitorius Antanas Kučinskas

1996 10 11 Oskaras Milašius. Migelis Manjara. Dailininkas Jonas Arčikauskas, kompozitorius Algirdas Martinaitis

1998 05 01 Fiodor Dostojevskij. Stepančikovo dvaras. Inscenizacijos autorius Jonas Vaitkus, scenografas Artūras Šimonis, kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius, kompozitorius Antanas Kučinskas

2002 11 09 Jonas Mekas. Pati pradžios pradžia. Dailininkė Medilė Šiaulytytė, kompozitorius Antanas Kučinskas

2003 10 04 Gustave Flaubert. Madam Bovari. Inscenizacijos autorius Jonas Vaitkus, dailininkė Medilė Šiaulytytė, kompozitorius Linas Rimša

2003 12 30 Ingmar Villqist. Helverio naktis. Dailininkė Jūratė Paulėkaitė, kompozitorius Linas Rimša

2004 12 14 Friedrich Schiller. Marija Stiuart. Dailininkė Dalia Mataitienė, kompozitorius Algirdas Martinaitis

2005 04 29 Fiodor Dostojevskij. Demonai. Nelabieji. Apsėstieji. Kipšai. Inscenizacijos autorius Jonas Vaitkus, dailininkė Medilė Šiaulytytė, kompozitorius Algirdas Martinaitis

2011 08 30 Juha Jokela. Fundamentalistai

2011 11 11 Henrik Ibsen. Visuomenės priešas. Scenografė Jūratė Paulėkaitė, kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė, kompozitorė Raminta Šerkšnytė

2013 11 08 Kazys Binkis. Atžalynas. Scenografė Lauryna Liepaitė, kostiumų dailininkė Dovilė Gudačiauskaitė, kompozitorius Algirdas Martinaitis

Susitikimas su režisieriumi J.Vaitkumi. Sausio 15 d. 18 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažoji salė. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.