2015-aisiais – dėmesys etnografiniams regionams

Sausio 15 d., ketvirtadienį, Etnografinių regionų metus pradeda Mažoji Lietuva, o sausio 19 d. atidarymo renginiai nuvilnys per visus likusius regionus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-15 14:34, atnaujinta 2018-01-16 00:21

Sausio 15–oji svarbi Mažosios Lietuvos regionui – tai Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos diena. Turiningi renginiai vyks Pagėgių savivaldybėje, Šilutėje, Jurbarko rajono miesteliuose, Klaipėdoje, Neringoje.

„Etnografinių regionų metų tikslas – telkti visus Lietuvos etnografinius regionus, įvairiapusiškai atskleisti jų savitą kultūrą. Labai svarbu, kad Kultūros ministerijos viena iš funkcijų ir veiklų yra etninė kultūra, taigi ir valstybiniu požiūriu tai reikšmingas dalykas. Valstybė šiemet, negalėdama skirti papildomų pinigų, nustatė, kad didžiuosius renginius visos institucijos, dalyvaujančios šitų metų veiklose, finansuoja iš savo bendrųjų asignavimų. Įstaigos ir nevyriausybinės organizacijos, tikiuosi, jau parašė projektus Lietuvos kultūros tarybai ir jos administruojamam Kultūros rėmimo fondui, kuriame etninės kultūros srityje išskirtas pirmasis prioritetas – renginiai, skirti Etnografinių regionų metams“, – sakė Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė.

Lietuvos Respublikos Seimas 2015 metus paskelbė Etnografinių regionų metais, įvertinęs, kad viena svarbiausių Europos Sąjungos regioninės politikos krypčių yra regioninio, istorinio ir kultūrinio savitumo išsaugojimas, bei pabrėžęs Lietuvos etnografinių regionų savitumo puoselėjimo svarbą. Vyriausybė nutarimu patvirtino Etnografinių regionų metų veiksmų planą, kuriame numatytomis iniciatyvomis siekiama pabrėžti etnografinių regionų istorinę ir kultūrinę svarbą, taip pat formuoti viešąją nuomonę, palankią etnografinių regionų kultūriniam palikimui išsaugoti, jų savasčiai akcentuoti.

Tarp Lietuvos regionuose šiemet numatytų kultūrinių ir edukacinių renginių – geriausiai tradicijas puoselėjančios etnografinio regiono seniūnijos rinkimai, Lietuvos muziejų kelio renginiai „Liaudies meno grožis“, profesinių mokymo įstaigų mokiniams skirtas projektas „Lietuvos kulinarijos ir etninio paveldo išsaugojimas ir puoselėjimas“, įvairių dalykų mokytojų, integruojančių etninę kultūrą, kvalifikacijos tobulinimo seminarai ir kūrybinių laboratorijų ciklas. Kiekvieno regiono nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose bus organizuojamas etnokultūrinių renginių ciklas: konferencijos, tradicinės šventės, renginiai, populiarinantys etnokultūrines regionų tradicijas. Numatyta skatinti etnografinių regionų tyrėjus, mokslo ir studijų institucijas, rengti paraiškas konkursui dėl mokslo tiriamųjų projektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.