Ketinama rekonstruoti Radvilų rūmus

Lietuvos dailės muziejus pristatė savo šių metų svarbiausias parodas ir renginius ir numatomus įgyvendinti didelius projektus. Vienas ambicingiausių – Radvilų rūmų rekonstrukcija.

Radvilų rūmai turėtų tapti užsienio meno muziejumi ir modernia daugiafunkcine kultūros institucija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Radvilų rūmai turėtų tapti užsienio meno muziejumi ir modernia daugiafunkcine kultūros institucija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 7:16 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:46 PM

Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus teigimu, muziejus ateinantiems penkeriems metams yra pateikęs šešis svarbius projektus ES finansinei paramai gauti. Vienas svarbiausių – Radvilų rūmų muziejaus plėtros projektas, sukuriant užsienio meno muziejų ir modernią daugiafunkcinę kultūros instituciją.

„Mes pristatome labai gerą projektą – Radvilų rūmų renovacijos ir remonto. Kaimynai latviai mus aplenkė, jie įrengė užsienio muziejų biržos rūmuose, estai įrengė Kadriorgą, o mes pradėjome, sustojome ir ilgam.

Tikiuosi, kad išgirs mane valdžios žmonės, kad šitas projektas reikšmingas pačiam miestui. Rūmai turės patrauklias turizmui programas, madų muziejus bus, jis yra lankomas, kūrinius turime visus, daugiau nei 17 tūkst., turime užsienio šalių dailės kūrinių, išplėtėme ekspoziciją, dalį eksponavome Estijoje. Visi nustebę, kad mes turime kūrinių, kurie saugyklose laukia. Trečias dalykas: jie taps edukacijos ir švietimo edukacijos centru“, – kalbėjo Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys. Pagal parengtą projektą šioje rūmų dalyje įsikurtų Europos istorinio kostiumo ekspozicija, šiuo metu veikiančioje rūmų dalyje būtų eksponuojamas Australijos ir Okeanijos menas, čia įsikurtų Nacionalinis menų pažinimo centras, Radvilų palikimo ekspozicija. Į projektą įtrauktas ir centrinio bokšto rizalitas ir išlikusios istorinės galerijos prie jo atkūrimas, kur būtų Vakarų Europos dailės ekspozicija  bei 500 vietų renginių salė.

Kitoje rūmų dalyje būtų Arbit Blato kūrinių ekspozicija. Pasak muziejaus direktoriaus, dabar parodoms naudojama tik 15 proc. šių patalpų. Pastatą sutvarkius, čia atsirastų apie pusšimtį ekspozicinių salių.

Vytauto Kasiulio muziejus pakvies į Jono Rimšos, Alfonso Dargio, Juzefo Čechovičiaus parodas, balandžio mėnesį bus atidarytas atnaujintas Palangos gintaro muziejus. Nacionalinės dailės galerijos pirmasis šių metų pusmetis bus skirtas menininkams vizionieriams ir XX amžiaus antrosios pusės eksperimentiniam menui.

„Dešimtmečio vizijos, kilusios Niujorke, aprėpusios Europą, ir XX amžaus eksperimentinis menas. Ketiname pristatyti tuos kūrėjus, kurie visaip pralenkė savo laiką. Galbūt ne visus jų kūrinius žinome, kai kurie liko dirbtuvėse.  Pavasarinė paroda skirta Vincui Kisarauskui, kurį tarsi gerai pažįstame, bet ne visi žino jo scenografiją, koliažus. Tai viena iškiliausių asmenybių“, – sakė Nacionalinės dailės galerijos vadovė Jolita Jablonskienė.

Dailės muziejus planuoja surengti per 30 naujų parodų Vilniuje, Klaipėdoje, Juodkrantėje ir Palangoje esančiuose devyniuose muziejaus padaliniuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?