Magiškame vakare – ne triukai, o J. S. Bacho muzika

Sausio 17-ąją Vilniaus šv.Kotrynos bažnyčios scena skiriama magijai. Tačiau nei miklių triukų, nei stebuklingų dėžių scenoje nesitikėkite – čia karaliaus Johano Sebastiano Bacho muzika. Jei sunku suvokti, kaip tai tarpusavyje susiję, prisiminkite, jog šio Baroko menininko partitūros vis dar žavi XXI a. žmogų, o daugeliui šiuolaikinių kompozitorių jos vis dar tobulumo etalonas. Argi tai ne magija?

Smuikininkė G.Žarėnaitė atliks J.S.Bacho kūrinius.
Smuikininkė G.Žarėnaitė atliks J.S.Bacho kūrinius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 3:07 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:12 AM

Į šį klausimą atsakymo ieškos smuikininkė Giedrė Žarėnaitė, lydima Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinio orkestro (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus).

„Jo kūriniuose ką nors nuostabaus atras ir paprastas muzikos gerbėjas, ir patyręs specialistas. O įdomiausia tai, kad, priešingai negu 99 procentai populiariosios muzikos, J.S.Bacho kūriniai kiekvieną kartą suskamba vis naujai, atverdami vis gilesnius minties klodus“, – sakė vargonininkas Vidas Pinkevičius.

Garsusis kompozitorius kilo iš plačios ir nuo seno žinomos muzikantų giminės, kurioje muzikos meno žinios buvo perduodamos iš kartos į kartą – nuo XVI a. iki XIX a. vidurio net 75 Bachų giminės atstovai gyveno iš muzikos. Tokiu keliu pasuko ir J.S.Bachas – būdamas vos 17 metų jau mokėjo griežti smuiku ir altu, skambinti klavesinu, vargonuoti ir vadovauti chorui, o nuo aštuoniolikos pradėjo dirbti savarankiškai.

Tiesa, iš pradžių, J.S.Bachas buvo geriau žinomas kaip atlikėjas, žavėjęs puikioms improvizacijomis bei nepriekaištinga grojimo technika, ir tik vėliau išgarsėjo savo kompozicijomis, kurios šiandien laikomos Baroko muzikos meno viršūne. Vokiečių kompozitorius sukūrė daugiau kaip tūkstantį kūrinių: kantatų, mišių, pasijų, kūrinių vargonams.

Dalį šio gausaus kūrybinio palikimo išgirsime ir Šv.Kotrynos bažnyčioje sausio 17 d., tačiau koncerte neskambės nė vienas originaliai orkestrui parašytas kūrinys – visi jie perdirbti, tad, pasak, solistės G.Žarėnaitės, suspindės kiek kitokiomis nei įprasta spalvomis.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje muzikos doktorantūrą studijuojanti smuikininkė aktyviai dalyvauja muzikiniuose projektuose, griežė orkestruose „Kodaly–Bartok World Youth Orchestra“, „Sinfonieorchesterprojekt Litauen/Steiermark“, „Philharmony of the Animato Foundation“, „Baltic Sea Youth Orchestra“, „Pan-European Philharmonia“ ir daugelyje kitų. Kaip solistė ji griežė su Kauno kameriniu, Lietuvos–Štirijos žemių jaunimo simfoniniu orkestrais. Šiuo metu G.Žarėnaitė yra Šv.Kristoforo kamerinio orkestro koncertmeisterė ir styginių kvarteto „SinChronic“ narė.

Su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu D.Katkaus, ji atliks J.S.Bacho orkestrinius numerius iš siuitų (Gustavo Mahlerio aranžuotė), koncertą klavesinui ir orkestrui d-moll (perdirbtas smuikui ir orkestrui) ir kitus kūrinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.