Orkestras pažers perlų iš rusų kompozitorių kūrybos lobyno

Sausio 24-ąją Nacionalinės filharmonijos scenoje skambės Rusijos kompozitorių klasikos šedevrai. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras programoje „Iš orkestro lobyno“ pažers XIX–XX a. rusų kompozitorių muzikos perlų. Tai Isaako Dunajevskio, Nikolajaus Rimskio-Korsakovo ir Aleksandro Borodino simfoninės partitūros bei Alfredo Schnittke’s Ketvirtasis koncertas smuikui ir orkestrui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-19 14:34, atnaujinta 2018-01-15 15:21

Į programą įtraukti I. Dunajevskio Uvertiūra „Kapitono Granto vaikai“, A. Schnittke’s Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 4, N. Rimskio-Korsakovo Siuita iš operos „Sakmė apie nematomąjį Kitežo miestą ir mergelę Fevroniją“ bei temperamentingieji A. Borodino „Poloviečių šokiai“ iš operos „Kunigaikštis Igoris“. Šiuos kūrinius Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas) atliks su dviem iškiliais menininkais – batutos maestru Jurijumi Serovu ir smuikininku Pavelu Bermanu.

Rusų dirigentas J. Serovas Lietuvos klausytojams pažįstamas ir pianisto amplua. Jis koncertavo su Valstybiniu Vilniaus kvartetu. Šis muzikas 1993 metais Sankt Peterburgo valstybinėje N. Rimskio-Korsakovo konservatorijoje baigė podiplomines studijas, vadovaujamas Hartmuto Hoellio studijavo Zalcburge ir Veimare. Kaip dirigentas, pianistas, ansamblių ar fortepijoninių duetų narys gastroliavo daugiau kaip 30 pasaulio šalių, įrašė šešias dešimtis kompaktinių plokštelių Rusijos, Belgijos, Japonijos ir JAV kompanijose.

J. Serovas yra Sankt Peterburgo valstybinės N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos profesorius, šio miesto valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas, Petrozavodsko ir Volgogrado filharmonijų kolektyvų nuolatinis kviestinis dirigentas, vadovauja Sankt Peterburgo muzikos festivaliui „Šiaurės gėlės“. Greta koncertinės veiklos jis aktyviai reiškiasi kaip muzikos tyrėjas, paskelbė nemažai straipsnių ir esė.

Smuikininkas P.Bermanas tarptautinės auditorijos dėmesį atkreipė po to, kai 1990-aisiais laimėjo I premiją, aukso medalį ir buvo apdovanotas specialiais prizais už geriausią N.Paganini kaprisų bei E.Ysaÿe Sonatos atlikimą Tarptautiniame smuikininkų konkurse Indianapolyje (JAV). Tačiau dar iki tol, būdamas septyniolikos metų, 1987-aisiais jis pelnė II premiją N. Paganini tarptautiniame smuikininkų konkurse Genujoje.

P. Bermanas gimė Maskvoje, mokėsi Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje, septynerių metų surengė pirmą viešą pasirodymą, nuo 1992 m. studijavo Juilliardo mokykloje Niujorke, D. DeLay ir legendinio I. Sterno klasėje. Kaip smuikininkas ar dirigentas pasirodė su įvairiais JAV, Italijos, Rusijos simfoniniais orkestrais.

1998–2006 metais muzikas buvo Kauno simfoninio orkestro meno vadovas. P. Bermano įrašų išleido įvairios kompanijos – „Koch International“, „Audiofon“, „Discover“, „Supraphon“, „Phoenix Classics“, „Dynamic“. Smuikininkas griežia 1716 m. Kremonoje padirbdintu A. Stradivari smuiku „Marèchal Berthier“, kurį jam paskolino Milano fondas „Pro Canale“.

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, dirigento J.Serovo ir smuikininko P.Bermano koncertas Nacionalinėje filharmonijoje - sausio 24 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?