Graikai piktinasi, kad britai negrąžina Elgino marmuro

Tūkstančiai žmonių su žvakelėmis rankose susirinko prie Akropolio Atėnuose pareikalauti, kad Didžioji Britanija grąžintų antikines marmuro skulptūras, vadinamas Elgino marmuru, kurios nuo 1816 metų eksponuojamos Britų muziejuje Londone. Vieną iš skulptūrų jis laikinai paskolino Ermitažo muziejui Sankt Peterburge. Antradienis – paskutinė jos viešnagės Rusijoje diena, tad graikai sako, kad ši skulptūra turi grįžti į tėvynę, o ne į Londoną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 8:16 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:11 PM

Jau ne viena graikų karta kovoja, kad lordo Elgino marmuras, kadaise puošęs Partenono fasadą, grįžtų į tėvynę.

Kai Atėnus valdė Otomanų imperija, tuometinis britų ambasadorius grafas Elginas marmuro skulptūras išplukdė į Londoną, jas įsigijo valstybė ir XIX amžiaus pradžioje perdavė Britų muziejui. Graikai sako, kad skulptūros išvežtos neteisėtai. „Mes galime tik mandagiai prašyti, kad būtų sugrąžintas mūsų kultūros paminklas. Pavyzdžiui, Londonas turi Big Beną, Jungtinės Valstijos – Laisvės statulą, Paryžius – Eifelio bokštą. O mes turime Akropolį, bet jo skulptūros yra svetur, jos turi grįžti“, – sako Atėnų Maratono priemiesčio meras Ilias Psinakis. „Žmonės, atvykę į Graikiją ar į Londoną, dabar gali išvysti tik pusę monumento“, – teigia Graikijos parlamento narė Dora Bakojannis.

Alyvos į ugnį dar įpylė pirma Elgino marmuro – Upės dievo – skulptūros kelionė į užsienį. Ji buvo tokia slapta, kad pranešta tik tuomet, kai skulptūra jau buvo Peterburge Ermitažo 250 metų sukakties proga.

Mėnesiui išleidę skulptūrą į Rusiją britai norėjo parodyti, kad kultūra yra aukščiau politinės nesantaikos, kurią aštrina Rusijos agresyvi politika Ukrainos atžvilgiu.

Graikai sako, kad agresyvių veiksmų nesiims. Atgauti Elgino marmurą, kuriam – 2,5 tūkst. metų, jie bando padedami UNESCO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.