Jubiliejinius skulptoriaus J. Ruzgo metus vainikavo knyga

Knygos „Juozas Ruzgas. Grožio beieškant“ pristatymas į  Kauno menininkų namus penktadienį sutraukė būrį žinomų žmonių. Knygos sudarytoja žurnalistė Aistė Žemaitytė moderniame albume, skirtame visiems besidomintiems šiuolaikinės dailės istorija ir dabartimi, pateikė daugiasluoksnį pasakojimą apie J.Ruzgą.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Pliaterytė

Jan 25, 2015, 6:18 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:49 AM

 “Gražu ieškoti grožio“, – tokiais žodžiais renginį pradėjo Kauno menininkų namų direktorius Viktoras Valašinas.

Net graži gamta kartais būna negailestinga ir šalta, o skulptoriaus J.Ruzgo kūriniai nežeidžia. Nors šiandien grožis iri gėris lyg ir nėra prioritetinės vertybės,  į salę vos tilpęs svečių būrys buvo nusiteikę leistis į kelionę po J. Ruzgo kuriamą pasaulį.

Net du garbingus apdovanojimus 2014-aisiais J.Ruzgui įteikusi Kauno miesto savivaldybė delegavo savo atstovą ir į šį renginį. Praeityje garsus krepšininkas, Kauno miesto tarybos narys Rimantas Budnikas pasidžiaugė įamžinta solidžiame leidinyje skulptoriaus kūryba ir išreiškė viltį pamatyti dviejų upių sandūroje gimusio miesto simbolį J.Ruzgo sukurtos monumentalios „Santakos“ skulptūros pavidalu.

Pats menininkas prisipažino seniai svajojantis apie tokį simbolį Kaunui – renginio metu pristatė mažąją  jo versiją. Vieną jis yra sukūręs ir monumentalaus dydžio, bet ja papuoštas „Harmony Park“ kompleksas Vazgaikiemyje.

Sveikinimus monumentalistui perdavė knygos mecenatai Rakauskų ir Gusiatinų šeimos. Anot pastarųjų, J.Ruzgas praplėtė grožio suvokimo ribas, o naujasis leidinys perteikė skulptoriaus darbų  įtaką Lietuvos šiuolaikinio meno raidai. Prie fortepijono prisėdus kompozitoriui Giedriui Kuprevičiui, suskambo ir muzikinės variacijos grožio tema.

Anot Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko Gintauto Vaičio, pirmieji J.Ruzgo kūriniai mažai skiriasi nuo paskutiniųjų pagal ištikimybę grožio idėjai. Iš viso skulptorius yra sukūręs 28 monumentalius darbus. Į albumą pateko ir du naujausi –  „Santaka“ bei „Neringa“.

J.Ruzgui skirtas leidinys pristato įvairių žanrų jo kūrybą nuo 1963 metų iki dabar. Sudarytoja teikė pirmenybę iliustracijoms pagerbdama J.Ruzgą kaip gražių formų virtuozą. Knygos dizainą sukūrė dailininkas Marijus Dubra.

Albumo pristatymo vakaras užbaigė jubiliejinius skulptoriaus J. Ruzgo metus – praėjusį sausį jam sukako 80. Jubiliato darbai buvo įvertinti Burmistro Juozo Vileišio medaliu, skiriamu už nuopelnus Kauno miesto savivaldai, pilietinių iniciatyvų įgyvendinimą bei miesto įvaizdžio stiprinimą, bei 3-iojo laipsnio Santakos garbės ženklu už nuopelnus kultūros ir meno srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.