M.Karbauskio „Kantas“ pateko tarp „Sezono vinies“ laureatų

Mindaugo Karbauskio spektaklis „Kantas“ pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę išrinktas garbingos kasmetinės premijos „Sezono vinis“ laureatu – šią žinią paskelbė Rusijos federacijos Teatro veikėjų sąjunga. Nuo 2013 metų gruodžio „Kantas“ vaidinamas M.Karbauskio vadovaujamame V.Majakovskio akademiniame teatre Maskvoje.

Scena iš M.Karbauskio spektaklio „Kantas“.<br>Maskvos V.Majakovskio akademinio teatro archyvo nuotr.
Scena iš M.Karbauskio spektaklio „Kantas“.<br>Maskvos V.Majakovskio akademinio teatro archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Feb 1, 2015, 8:31 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:33 AM

Greta „Kanto“ laureatais šiemet paskelbti dar keturi Maskvos teatrų spektakliai. Vasario 23 d. jie visi bus apdovanoti „Krištolinės vinies“ statulėlėmis. Tą vakarą išaiškės ir pagrindinis laureatas – spektaklis, kurio autoriams bus įteikta „Didžioji krištolinė vinis“.

Tryliktą kartą teikiama „Sezono vinies“ premija vertinama dėl to, kad ją už įdomiausius praėjusio sezono spektaklius skiria kolegų profesionalų vertinimo komisija.

Taip jau sutapo, kad žinia apie „Sezono vinį“ paskelbta iškart po M.Karbauskio 43-jo gimtadienio. Lietuvių režisierius, 2001 m. baigęs studijas ir nuo to laiko dirbęs įvairiuose Maskvos teatruose, yra pelnęs nemažai svarbių apdovanojimų, ir jau dukart jo kūryba įvertinta „Sezono vinies“ premija: tai buvo 2006-aisiais už spektaklį „Pasakojimas apie septynis pakartuosius“ pagal Leonidą Andrejevą (Olego Tabakovo teatre) ir 2010 m. už spektaklį pagal Icchoko Mero romaną „Lygiosios trunka akimirką“, kuris iki šiol vaidinamas Rusijos akademiniame jaunimo teatre.

V.Majakovskio akademiniam teatrui M.Karbauskis vadovauja nuo 2011 m. gegužės. „Kantas“ – trečias M.Karbauskio pastatymas šiame teatre. Spektaklio kompozitorius – Giedrius Puskunigis. Scenografo Sergejaus Barchino sprendimu „Kantas“ vaidinamas tamsiai raudoname šešiakampio formos amfiteatre, aktorius iš visų pusių supa žiūrovai – tarsi studentai auditorijoje.

Šešiakampio centre – stalas, prie kurio pietauti į svečius pas filosofą Immanuelį Kantą kasdien tradiciškai renkasi jo draugai. Spektaklio žiūrovai tampa vienų pietų su I.Kantu liudininkais.  Veiksmas vyksta maždaug 1784 metų lapkritį Kenigsberge, adresu PrincessenStrasse 3, name, kuris priklauso I.Kantui. Šiuose namuose užstalės pokalbiai – didis menas, čia kalbama ramiai ir išsamiai, ir niekada – apie darbą. 

Iki praeito rudens „Kanto“ šešiakampis būdavo statomas tiesiog didžiojoje V.Majakovskio teatro scenoje, dabar jis perkeltas į moderniai rekonstruotą teatro filialą „Na Sretenke“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.