Kinijos žiemos kurorte – Lietuvos menininkų triumfas

Į komandą susibūrę trys lietuviai menininkai atrado sėkmės formulę. Per ketverius metus jau trečiame tarptautiniame sniego skulptūrų festivalyje triumfavusiems Lietuvos skulptoriams pergalę vėl garantavo savitas humoro jausmas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 19, 2015, 12:41 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:37 PM

Birštone gyvenantis 34 metų Martynas Gaubas ir vilniečiai 44 metų Danas Aleksa bei 52 metų Kazys Venclovas išgarsėjo prieš metus, kai Valuare (Prancūzija) vykstančiame festivalyje laimėjo pagrindinį prizą.

Lietuviai pernai per dieną tapo žinomi visame pasaulyje, nes sukūrė į pas meilužę motoroleriu skubantį Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą panašią skulptūrą. Beje, sėkmė buvo atsitiktinė – būsimos skulptūros eskizą konkurso rengėjams menininkai buvo pateikę dar iki Prancūziją sudrebinusio skandalo.

Išgarsėjusius Lietuvos menininkus pasikvietė Kinijos žiemos kurorte Changbai rengiamo sniego skulptūrų festivalio rengėjai. Kasmet jį vietiniams menininkams rengdavę organizatoriai tarptautinę fiestą surengė pirmąkart.

„Pastaraisiais metais nuolat dirbau prie autoportretų, todėl gavę kvietimą sumanėme jį sukurti ir iš sniego, – pasakojo M.Gaubas. – Festivalio tema buvo sniego pasaka, todėl ūsuoto į pasakos herojų panašaus vyriškio skulptūra organizatoriams patiko“.

Be lietuvių, festivalyje dalyvavo dar 11 menininkų komandų iš viso pasaulio. Itin kietai suspausto sniego kubą trijų metrų kraštinėmis meno kūriniu reikėjo paversti per tris dienas.

„Varžėmės su žinomais profesionalais, kurie buvo atsigabenę kalną įvairiausių įrankių. Mūsų atsargos buvo gerokai kuklesnės, juolab kad organizatoriai šįkart neleido naudoti elektrinių įrankių, – pasakojo M.Gaubas. – Suspaustas sniegas buvo aukščiausios kokybės – jis trupėjo it marmuras“.

Kad ir šįkart pataikė, lietuvių komanda suprato iš turistų reakcijos. Smalsuoliai plyšo iš juoko, kai pamatė, jog į Miunhauzeną panašaus ūsuoto vyriškio skulptūra – iš akies traukta vieno iš plušančių skulptorių kopija.

Pirmąją vietą pelniusiems lietuviams organizatoriai įteikė pagrindinį prizą – 60 tūkstančių juanių (apie 8400 eurų). Sėkmės pradžiuginti laimėtojai pasinaudojo proga ir beveik dvi savaites keliavo po šią egzotišką valstybę.

Po metų menininkų trijulė turės progą apginti laimėtą titulą – jų kūrybos sužavėti Changbai festivalio organizatoriai išsyk pakvietė į kitą festivalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.