Prancūzišką operos „Žydė“ dvasią sutvirtins prancūzų tenoras

Daugiau nei po metų pertraukos į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro sceną grįžta Jaques'o Fromentalio Halevy opera „Žydė“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2015, 11:22 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:50 PM

Ne tik Lietuvos, bet ir užsienio publiką žavintis garsaus operų režisieriaus ir scenografo Gunterio Kraemerio pastatymas per tą laiką nukeliavo iki Geteborgo operos Švedijoje, kur „Žydė“ buvo rodoma praėjusį pavasarį.

Į Vilnių spektaklis grįžta su malonia staigmena publikai – pagrindinį Eleazaro vaidmenį atliks prancūzų tenoras Gilles Ragonas.

Atlikėjas yra įvairiapusis menininkas, kurio repertuaras aprėpia tiek prancūzų baroko muziką, tiek Wolfgango Amadeaus Mozarto,  klasikinį XIX a. operos repertuarą, tiek šiuolaikinius veikalus.

Solistas atlieka pagrindines tenoro partijas ne tik plataus populiarumo sulaukusiose operose – George'o Bizet „Karmen“, Jules'io Massenet „Manon“ ir „Verteris“, Jacques'o Offenbacho „Hofmano istorijos“, bet ir rečiau statomuose veikaluose. Eleazaras operoje „Žydė“ yra vienas pagrindinių G.Ragono vaidmenų. Pastaruosius keletą metų solistas Eleazarą ne kartą dainavo Dresdeno ir Štutgarto operos scenose. Taip pat solistui teko dainuoti Berlyne, Ženevoje, Lisabonoje, Paryžiuje, Tulūzoje Lijone, Strasbūre ir kitur.

Vilniuje G.Ragonas dainuos abiejuose „Žydės“ spektakliuose vasario 21 ir kovo 25 dienomis. Rachelę dainuos 2014 metų geriausia operos soliste išrinkta Joana Gedmintaitė, Princesę Eudoksiją – už šį vaidmenį „Auksinį scenos kryžių“ pelniusi Regina Šilinskaitė, Princo Leopoldo vaidmenį atliks Kęstutis Alčauskis. Taip pat dainuos Liudas Norvaišas, Arūnas Malikėnas ir Deividas Staponkus. Diriguos Martynas Staškus.

Pasaulyje gana retai statomos prancūziškos operos „Žydės“ (dar vadinamos „Kardinolo duktė“) premjera, įvykusi 2004 m. spalį sukėlė didelį atgarsį Lietuvos muzikinėje visuomenėje, kritikų buvo įvertinta kaip vienas geriausių ir konceptualiausių pastarųjų metų pastatymų Lietuvos muzikinio teatro scenoje.

Nuo pat pirmosios „Žydės“ premjeros 1835 metais šios operos populiarumas užtikrino kompozitoriui pasaulinę šlovę. Iki Antrojo pasaulinio karo „Žydė“ iš prancūzų kalbos buvo išversta į daugybę kalbų, taip pat ir į lietuvių.

Lietuvoje „Žydė“ pirmą kartą buvo pastatyta 1927 m. Valstybės teatre Kaune, ir šis Petro Olekos režisuotas operos spektaklis buvo rodomas iki pat 1940-ųjų. Žydų juvelyro Eleazaro partiją „Žydėje“ yra dainavęs Kipras Petrauskas, kardinolą Bronji – Antanas Kučingis, Stasys Sodeika ir Petras Oleka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.