Rimas Tuminas Vilniuje režisuoja Thomas'o Bernhardo „Minetį“

Vilniaus mažasis teatras rengiasi iškilmingam 25 m. jubiliejui. Šventinių renginių savaitė prasidės R.Tumino režisuota pjese „Minetis“ Premjera numatyta kovo 5 ir 6 d. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2015, 12:01 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:11 PM

Vienas iškiliausių Lietuvos režisierių – R.Tuminas – dirba su savo nuolatiniais kūrybiniais partneriais – kompozitoriumi Faustu Latėnu ir scenografu Adomu Jacovskiu. Šie menininkai prieš 25 – erius metus sukūrė ir savo unikalia kūryba išgarsino Vilniaus mažąjį teatrą. Režisierius, pasirinkęs iki šiol Lietuvos teatre nestatytą Thomas'o Bernhardo pjesę „Minetis“, prisipažįsta – jam artima Bernhardo pasaulėjauta. „Bernhardui būdinga tema – nuolatinis nepasitenkinimas. Nepasitenkinimas tuo, ką daro jis pats ir tuo, kas vyksta aplinkui. Aš taip pat esu kupinas nevilties. Nevilties, kurią turiu nugalėti per žaidybos meną ir vėl pakilti į tikėjimą. Kad ir kur būčiau – Lietuvoje, Anglijoje, Izraelyje ar Rusijoje – visuomet pradedu teatrą nuo nevilties ir einu į viltį. Tai – vienintelis kelias“.

Pasak pjesės vertėjos Jurgitos Mikutytės „tai – jautri pjesė apie 30 metų scenoje nestovėjusį ir paskutinį kartą karalių Lyrą svajojantį suvaidinti seną aktorių, kuris išlieja savo mintis apie menininko egzistenciją, vaidybos meną, tobulumo siekimą, santykį su publika, sustabarėjusią ir pramogų bei patogumų trokštančią visuomenę, gyvenimo paradoksalumą“.

T.Bernhardo pjesė atveria keistą gyvenimo tikrovę, deformuotus žmonių santykius, susvetimėjimą, vidinį žmogaus pragarą. Ypatingai svarbus šios pjesės pagrindinis herojus aktorius – maestro Minetis, kurį Vilniaus mažojo teatro scenoje įkūnys aktoriai Arvydas Dapšys ir Vladas Bagdonas. Jiems patikėtas personažas sukrečia minčių srauto galia, jo skelbiamos tiesos žiūrovui teikia išlaisvinančios galios. Maestro Rimo Tumino pastatymas apeliuoja į intelektualų, teatro meną ypač vertinantį, išpažįstantį žiūrovą.

„Tai – pjesė, kuri laukė savo aktoriaus, savo laiko. Ji labai kinematografiška, labai feliniška. Šios pjesės scenarijus parašytas kiekvieno žmogaus biografijoje. Kiekvieno žmogaus gyvenime – kaip griaučiai – slypi nesėkmės, finalo scenarijus. Bet tas finalas kartu yra nepaprastai gražus“. Tai teatrologės Audronės Girdzijauskaitės mintys.

Režisierius – Rimas Tuminas. Kompozitorius – Faustas Latėnas. Scenografas – Adomas Jacovskis. Vaidina: Arvydas Dapšys, Vladas Bagdonas, Inga Burneikaitė, Eglė Gabrėnaitė, , Indrė Patkauskaitė, Agnė Šataitė, Agnė Kiškytė, Daumantas Ciunis, Tomas Rinkūnas, Tomas Stirna, Tomas Kliukas, Bronė Stapulionienė, Kazys Vytautas Stapulionis.

Artimiausi VMT jubiliejui skirti renginiai:

2015 vasario 23 d. 17.30 T.Bernhardo „Minetis“ pjesės pristatymas visuomenei, kurį organizuoja Austrų literatūros skaitykla ir Vilniaus mažasis teatras. Renginys vyks A.Mickevičiaus bibliotekoje, Austrų literatūros skaitykloje. Įėjimas laisvas.

2015 vasario 26 d. 14.00 Vilniaus mažojo teatro įkūrėjų spaudos konferencija (bus galimybė nufilmuoti, nufotografuoti ištrauką iš spektaklio „Minetis“, pabendrauti su aktoriumi A.Dapšiu, kuriančiu pagrindinį vaidmenį).

2015 m. kovo 7d. Fausto Latėno autorinis koncertas. Styginių kvartetas „Art Vio“ atliks kompozitoriaus pjesę styginių kvartetui, sonatas smuikui ir fortepionui, fortepioninį trio. Koncerto vedėjas – Viktoras Gerulaitis. 2015 m. kovo 8 d. Davido Geringo ir Vladimiro Tarasovo bei Vilniaus mažojo teatro trupės CONCERTO GROSSO – BACH PLUS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“