Kupinas staigmenų simfoninis vakaras išsklaidys rutiną

Artėjantis šeštadienis Nacionalinėje filharmonijoje žada ne vieną intrigą. Simfoniniame koncerte skambės nedaugeliui klausytojų žinoma klasika, bus paminėtos danų kompozitoriaus Carlo Nielseno ir suomio Jeano Sibeliaus 150-osios metinės, Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui (LNSO) diriguos publikos numylėtinis Modestas Pitrėnas.

Smuikininkas K.Blacheris.<br>Rengėjų nuotr.
Smuikininkas K.Blacheris.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-03 17:33, atnaujinta 2018-01-11 17:39

Tačiau svarbiausias vakaro akcentas – pažintis su vokiečių smuikininku Kolja Blacheriu. Tai netipiškas menininkas. Jis griežia ne tik A.Stradivariaus smuiku, bet ir šešiastygiu eketriniu instrumentu, eksperimentuoja koncertuose su tekstais kaip aktorius. Smuikininkui pavyko įpinti eilių net į Johanno Sebastiano Bacho sonatų įrašą.

Šiemet K.Blacheris jau spėjo nustebinti pasaulį originaliu Dmitrijaus Šostakovičiaus muzikos albumu. Atrodytų, absurdas pritaikyti šio orkestruotės meistro simfoniją trims solistams. Tačiau jo 15-osios simfonijos versija fortepijonui, smuikui, violončelei ir mušamiesiems, sumanyta K.Blacherio, netgi labiau išryškino autoriaus idėją.

K.Blacheris šauniai lygiuojasi į savo tėvą garsų vokiečių kompozitorių Borisą Blacherį. Beje, už plokšteles su tėvo kūriniais smuikininkas pelnė prestižinius „Diapason d'Or“ ir „Deutsche Schallplattenkritik“ apdovanojimus.

K.Blacheris profesoriauja Berlyno Hanso Eislerio muzikos akademijoje. Jis koncertuoja su geriausiais pasaulio orkestrais ir batutos meistrais. Praeityje smuikininkas buvo elitinio Berlyno filharmonijos orkestro koncertmeisteris.

Kovo 7-ąją menininkas suteiks publikai retą progą išgirsti danų kompozitoriaus C.Nielseno virtuozišką Smuiko koncertą. Po to skambės J.Sibeliaus Ketvirtoji legenda „Leminkeineno sugrįžimas“ iš „Leminkeineno siuitos“.

Antroje vakaro dalyje orkestras grieš Felixo Mendelssohno-Bartholdy uvertiūrą „Pasaka apie gražiąją Meluziną“ ir Roberto Schumanno Pirmąją simfoniją.

M.Pitrėno diriguojamo LNSO ir smuikininko K.Blacherio (Vokietija) koncertas Nacionalinėje filharmonijoje vyks kovo 7 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.