Balerinos E.Špokaitės režisūrinis debiutas – „Žydrasis Dunojus“

Nuolatinis, šimtmečiais nesikeičiantis kūrėjo pripažinimo troškimas, meilės, įkvėpimo ir

Primabalerina Eglė Špokaitė: „Pirmojo mano spektaklio sukūrimui likimas lėmė J.Strausso muziką. Gyvenau su jo melodijomis beveik metus“.<br>D.Umbraso nuotr.
Primabalerina Eglė Špokaitė: „Pirmojo mano spektaklio sukūrimui likimas lėmė J.Strausso muziką. Gyvenau su jo melodijomis beveik metus“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:43 PM

Anot Kauno valstybinio muzikinio teatro atstovės Linos Stankevičiūtės, turėdamas šiuo metu gerokai sustiprėjusią ir atjaunėjusią baleto trupę, teatras į repertuarą drąsiai įtraukė baletą „Žydrasis Dunojus“ pagal laiko tėkmės neliečiamą J. Strausso muziką. Statyti spektaklį teatras pakvietė šiuo metu JAV gyvenančią baleto primadoną E.Špokaitę.

„Žydrasis Dunojus“ – daugelio šokio meno mylėtojų širdis užbūrusios balerinos režisūrinis debiutas. Puikią progą realizuoti savo kūrybinius sumanymus ji turi legendinėje Kauno scenoje, kur prieš devyniasdešimt metų gimė profesionalusis lietuvių baletas.

Į spektaklio kūrėjų komandą Eglė pasikvietė tokius lietuvių teatro korifėjus kaip scenografą Gintarą Makarevičių, kostiumų ir grimo dailininką Juozą Statkevičių. Muzikiniam spektaklio vyksmui vadovaus teatro vyriausiasis dirigentas Julius Geniušas, o spalvomis sceną užlies šviesų dailininkas Audrius Jankauskas.

Pasakodama apie spektaklio gimimą bei emocijas, E. Špokaitė pabrėžia, kad baleto spektaklio pagrindas yra muzika.

„Pirmojo mano spektaklio sukūrimui likimas lėmė J.Strausso muziką. Gyvenau su jo melodijomis beveik metus. Šis jausmingas, nuoširdus spektaklis yra mano širdies atsiliepimas J.Strausso palietimui. Pirmas darbas visada ypatingas, – išgyvenau nuostabų laikotarpį su baleto artistais. Mes mokėmės, spėliojome, kilo ginčų... Esu laiminga šį kelią ėjusi su puikiais kūrėjais. Pirmuose pokalbiuose su G.Makarevičium apie erdvę sukūrėme mūsų herojų pasaulį. Pagrindinio herojaus Franco jaunystė ir idealizmo troškimas padiktavo šiuolaikiškumą. Būtent tokį matau mūsų dienų jauną kūrėją.

Kalbose apie muziką su J.Geniušu supratau, jog tai ji, muzika, su mumis žaidžia, ir ne kitaip. Čia ji – Valdovė. J.Statkevičiaus sukurti drabužiai nėra vien rūbas. Tai – lyg spektaklio herojų balso tembras, emocija, charakteriai. Čia nebus laikmečio, bet pajusime švelnumą, spindesį. Šviesų dailininko Audriaus Jankausko rūpesčiu pasklis šviesa, – kartais svaiginanti ar paslaptinga, nepasakanti visko iki galo. Mes, kūrėjai, nežinome visų šios istorijos pasakojimo detalių, žaisdami, jas bandome atrasti. Juk teatras – nuoširdžiausias žaidimas“,- pripažino „Žydrojo Dunojaus“ režisierė E. Špokaitė.

Dirigento J. Geniušo teigimu, baleto „Žydrasis Dunojus“ atsiradimo istorija labai panaši į vienos populiariausių operetės „Vienos kraujas“ istoriją – abiejų šių kūrinių J.Straussas neparašė. Tiek operetė, tiek baletas sudėlioti iš kompozitoriaus kūrinių (daugiausiai valsų), kuriems pritaikytas libretas. Tik operetė „Vienos kraujas“ papildyta dar ir vokalinėmis melodijomis. Baleto kalba abstraktesnė, ir jausmai reiškiami ne žodžiais, o judesiu. Todėl muzika čia ypač svarbi, ji statytojams tampa didžiuliu pagalbininku.

Scenografas G. Makarevičius priduria, kad baletas „Žydrasis Dunojus“ galėtų būti interpretuojamas įvairiai.

„Mes, kurdami spektaklį, stengėmės išsaugoti jo klasikinę prigimtį. Todėl pasirinkęs minimalistinį scenovaizdžio sprendimą, papildytą įvairiomis šiuolaikinėmis technologijomis, įsivaizduoju, jog muzika, veiksmas ir kostiumai turėtų būti lygiaverčiai. Man šiame spektaklyje labiau svarbūs veiksmo ir ritmikos dalykai, o ne literatūrinės potekstės. Gal todėl beveik visi scenografijos elementai tarsi neturi savo istorinio „kostiumo“, kad netrukdytų spektaklio eigai,“ – aiškino kūrėjas.

Anot kostiumų ir grimo dailininko J. Statkevičiaus, šis spektaklis – dar vienas Kauno valstybinio muzikinio teatro iššūkis, neabejotinai teiksiantis žiūrovams estetinį peną.

„Balete „Žydrasis Dunojus“ susilieja nepaprastas derinys – spalvos, siluetai, menamas lengvumas, judesio patogumas artistui, informacijos perteikimas žiūrovui. Lengvumo įspūdį kurti sudėtinga, ir vargiai kas susimąsto, jog rūbai turi būti ne tik gražūs, bet ir patogūs, praktiški, o siluetai privalo atskleisti dar ir šokio graciją“, – „Žydrojo Dunojaus“ premjeros išvakarėse kalbėjo J. Statkevičius.

Šokiu vaidmenis šiame spektaklyje kuria Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto šokėjai Auksė Mikalajūnaitė, Justina Vitkutė, Sandra Drodvilaitė, Stefanija Nosovaitė, Rima Panuškytė, Gintaras Visockis, Rytis Česaitis, Aurimas Tiškevičius bei kiti artistai, vieną pagrindinių vaidmenų šoks ir baleto solistė iš Klaipėdos Beata Molytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.