Austrija negrąžins G.Klimto kūrinio paveldėtojams žydams

Vienas garsių tapytojo Gustavo Klimto darbų – Beethoveno frizas (Beethovenfries) – nebus grąžintos jo buvusio savininko žydo paveldėtojams pagal sprendimą byloje, kuri tapo išbandymu Austrijos įstatymams, reglamentuojantiems pagrobtų meno kūrinių grąžinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 6, 2015, 2:48 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:06 AM

Įstatymas, dažnai taikomas bylose, susijusioje su šalies nacistine praeitimi, buvo pakeistas 2009 metais, kad restitucija būtų taikoma ir tais atvejais, kai meno kūriniai buvo ne pagrobti, o parduoti savininkams darant didelį spaudimą atsisakyti savo nuosavybės.

Monumentalus 34 metrų ilgio frizas, sukurtas pagal kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno 9-osios simfonijos motyvus, anksčiau priklausė žydų Ledererių šeimai, kuri pabėgo į Šveicariją, kai nacistinė Vokietija 1938-aisiais aneksavo Austriją. Tos šeimos gausi meno kolekcija buvo konfiskuota.

Erichas Ledereris 1902 metais nutapytą kūrinį susigrąžino po Antrojo pasaulinio karo, bet Austrija neleido jam išvežti iš šalies kitų kūrinių, jeigu jis neparduos to frizo valstybei su didele nuolaida, nurodė šeimos advokatai. E.Ledereris 8-ajame dešimtmetyje pardavė Beethoveno frizą už 750 tūkst. dolerių.

Austrijos vyriausybė, kuri 1999 metais grąžino E.Ledererio paveldėtojams kelis su G.Klimtu artimai bendravusio menininko Egono Schiele kūrinius, nurodė, kad vadovausi teisėjų kolegijos sprendimu, jog Beethoveno frizas buvo teisėtai parduotas valstybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.