Vilniaus salėse vėl sklis baroko genijaus šviesa

Kovo 12 d. Vilniuje prasidės V tarptautinis Johanno Sebastiano Bacho muzikos festivalis, skirtas šio vokiečių genijaus gimimo 330-osioms metinėms.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-07 05:00, atnaujinta 2018-01-11 09:03

J.S.Bacho muzikos festivalis šiemet pakvies į penkis koncertus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, Taikomosios dailės muziejuje ir Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

Pasak renginio meno vadovo profesoriaus Algirdo Vizgirdos, J.S.Bacho kūryba pažadina kiekvieno žmogaus sielos gelmėse glūdintį tikėjimą, viltį, meilę ir gailestingumą. Jos šviesa – nepavaldi laikui.

Festivalis leis pažvelgti į baroko meistro kūrybą platesniame kontekste.

Atlikėjai džiugins publiką ne tik garsiais jo paties kūriniais. Koncertuose skambės ir J.S.Bacho sūnų, kadaise nustelbusių tėvą šlove, muzika.

Kompozitorius buvo vedęs du kartus ir susilaukė 20 vaikų, daug jų mirė dar kūdikystėje. Net keturi J.S.Bacho sūnūs sėkmingai sekė tėvo pėdomis.

Carlas Philippas Emanuelis Bachas buvo vienas garsiausių savo kartos muzikų. Jis tarnavo klavesinininku Potsdame pas Prūsijos karalių Frydrichą II Didįjį, vėliau tapo Hamburgo miesto muzikos direktoriumi.

Carlo Philippo Emanuelio kūryba tuo metu buvo vertinama labiau negu tėvo, padarė įtaką didiesiems Vienos klasikams.

Jauniausias J.S.Bacho sūnus Johannas Christianas iškilo kaip kompozitorius, atlikėjas, mokytojas ir impresarijus Londone. Aštuonmetis Wolfgangas Amadeus Mozartas buvo sužavėtas jo muzikos.

Festivalyje skambės ir baroko patriarchų Georgo Friedricho Händelio, Antonio Vivaldi kūryba. Bus netgi šiuolaikiškų akcentų. Pagrindinis festivalio programų atlikėjas – maestro A.Vizgirdos vadovaujamas ir diriguojamas orkestras „Musica humana“.

Koncertuose taip pat pasirodys Valstybinis choras „Vilnius“ (vadovas Povilas Gylys) bei Klaipėdos mišrus choras „Aukuras“ (vadovas Alfonsas Vildžiūnas), ansamblis „Duo Barocco“, būrys solistų dainininkų bei instrumentininkų. („Sostinė“)

V tarptautinio J.S.Bacho muzikos festivalio koncertai vyks Filharmonijoje, LDK valdovų rūmuose ir Taikomosios dailės muziejuje kovo 12–balandžio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.